Facket: Får inte bli en ”gräddfil”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-06
Räddningstjänsten Syd vill locka fler med utomnordisk bakgrund till yrket. Men initiativet möter kritik då utbildningstiden är kraftigt förkortad.
– Ska man jobba som brandman anser vi att man ska gå den officiella tvååriga SMO-utbildningen, säger Jonas Härle, ombud på Kommunal.
Det ska bli större mångfald hos Räddningstjänsten i Malmö och Lund. Ett ESF-projekt (Europeiska socialfonden) som pågått sedan förra året ska förhoppningsvis få fler personer med invandrarbakgrund att ska söka sig till brandmannayrket, skriver Sydsvenskan.
Men den nya utbildningen stöter på patrull i de egna leden. Anledningen: den kraftigt förkortade utbildningsperioden.
– Vi är naturligtvis inte emot att personer med utomnordisk bakgrund blir brandmän. Det vi vänder oss emot är att de som ingått i den tio månader långa ESF-kursen, har möjlighet till samma jobb som de som gått den officiella tvååriga SMO-utbildningen (Skydd mot olyckor), säger fackförbundet Kommunals ombud Jonas Härle till Sydsvenskan.
”Inte slinka igenom en gräddfil”
– Ska man jobba som brandman anser vi att man ska gå den officiella tvååriga SMO-utbildningen. Inte slinka igenom i en gräddfil på tio månader för att räddningstjänsten vill ha fler brandmän med invandrarbakgrund, säger fackförbundet Kommunals ombud Jonas Härle till Sydsvenskan.
Men förbundsdirektören Per Widlundh slår tillbaka.
– Gräddfilsfrågan har diskuterats – men någon sådan fil finns inte enligt min uppfattning. Personerna som går ESF-utbildningen ska internutbildas för att uppnå samma kompetensnivå som de brandmän har som genomgått den tvååriga SMO-utbildningen, säger Widlundh till Sydsvenskan.