Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Röda Korset-chef förfalskade betyg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18

Nu kommer nya fuskanklagelser mot Röda Korsets skandalchef Johan af Donner.

Han uppges ha förfalskat sitt akademiska betyg.

Den före detta toppchefen på Röda Korset, Johan af Donner, som sitter häktad misstänkt för att ha svindlat organisationen på 2,7 miljoner kronor har gjort karriär genom förfalskade betyg.

Enligt nättidningen Realtid.se har han förfalskat sitt akademiska betyg från Stockholms universitet, som är daterat i september 1980.

Han har enligt det förfalskade betyget en filosofie kandidatexamen i ämnena juridik, nationalekonomi, företagsekonomi och psykologi.

Stockholms universitet bekräftar visserligen att den före detta chefen skrev in sig vid företagsekonomiska institutionen 1979 för att studera på halvtid, men inga resultat har inrapporterats.

Riskerar långt fängelsestraff

Han har fått sparken från flera företag på grund av stölder och ekonomiska oegentligheter under 1980-talet enligt Realtid.se.

Under åren 1997–2004 arbetade han på Cancerfonden som nu inlett en granskning av hans arbete som insamlingsansvarig.

– Efter en första kontakt med våra egna revisorer har vi som en ren försiktighetsåtgärd beslutat göra en internutredning och bett revisionsfirman KPMG göra en utredning, säger Rebecka Blomberg, pressansvarig på Cancerfonden, till TT.

– I dagsläget har vi inga misstankar och det är svårt att säga hur lång tid den här granskningen tar.

Om Johan af Donner åtalas riskerar han att dömas till ett flerårigt fängelsestraff.