Går det att lita på franska opinionsmätningarna?
PARIS. Resultatet av brexitomröstningen i Storbritannien misslyckades de helt att förutsäga.
Även Trumps valseger i USA kom som en överraskning.
Inför presidentvalet i Frankrike på söndag är frågan; går det att lita på opinionsmätningarna?
Frederik Dabi på opinionsinstitutet Ifop bläddrar i sin pärm med statistik och kliar sig i huvudet. Han har aldrig varit med om något liknande. Fortfarande är det fyra kandidater som har möjlighet att gå vidare till den andra valomgången. Så jämt har det aldrig tidigare varit.
– Det är ett helt öppet val, säger han och slår ut med händerna i en gest av hjälplöshet. Allting är möjligt.
Att den sittande presidenten, Francois Hollande, inte ställer upp till omval har aldrig hänt och gör det hela ännu mer oförutsägbart.
Kan bli en överraskning
Dabi möter den skandinaviska pressen på en träff på Svenska Ambassaden i Paris. Han är en mycket upptagen man och hinner inte med enskilda intervjuer så här nära valet.
Ifops mätningar visar ändå att mittenkandidaten Emmanuel Macron leder knappt före Nationella Frontens Marine Le Pen. Hon har haft ledningen under hela valrörelsen ända fram till fem dagar före valet. Då gick Macron om.
Fredagens sista mätningen är gjord efter attentatet i Paris men det är oklart om det hunnit göra något genomslag.
Några procent bakom ledarduon ligger extremvänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon och de konservativas Francois Fillon. Distanserade men fortfarande med möjlighet att överraska på valdagen.
– Det är imponerande att se hur Fillon lyckats stoppa raset och komma tillbaka trots skandalerna, säger Dabi.
Ifop mäter sympatierna varje vardag då minst tusen personer tillfrågas. Man har gått ifrån telefonundersökningar och kör nu nästan helt via nätet.
Le Pen har stadigt legat runt 25 procent, fram till mot slutet. Nu ligger hon på 22.
Fillon som var favorit i början har tappat på grund av skandalen att han avlönat sin fru med offentliga medel men ligger ändå på 19,5.
Macron och Melenchon har gått från ensiffrigt till 24,5 respektive 18,5 procent.
Ska man tro mätningarna är det ändå Le Pen och Macron som kommer att gå vidare till den andra och helt avgörande valomgången den 7 maj.
Orättvis kritik
Men vad är det som säger att de franska opinionsmätningarna ska slå rätt när instituten hade så fel om brexit och Trump?
Frederik Dabi verkar först en aning förnärmad över frågan. Han betonar att hans institut inte hade något med dessa mätningar att göra men tycker samtidigt att kritiken varit orättvis.
– Opinionsmätningar är inga förutsägelser. De är bara en indikation på hur det kommer att gå. Vi säger aldrig att vi är hundra procent säkra på utgången. Ju jämnare valet är desto svårare är det att pricka rätt. I USA fick Hillary Clinton mer än två miljoner fler röster än Trump men förlorade ändå. Brexit-omröstningen var oerhört jämn.
Med en snabb handrörelse viftar han bort den svarta luggen från pannan.
Marine Le Pen har hela tiden ansetts given att gå till andra omgången men Dabi tycker att mätningarna visar att man inte kan vara helt säker på det.
– Hon kan misslyckas att gå vidare, säger han. Hon är definitivt på nedgång. Hon har tappat fem procent sedan i mars. Mycket hänger på hur de många osäkra kommer att rösta. Det kan bli många taktiska röster i sista minuten.
Eftersom valet avgörs i två omgångar är det en hel del som röstar för en kandidat man tror går vidare snarare än den som ligger en varmast om hjärtat.
Ifop gör även mätningar på hur olika finalpar klarar sig mot varandra i den andra omgången. Dabi höjer dock ett varningens finger för dessa mätningar.
– De är mycket svåra att göra och behäftade med stor osäkerhet, säger han.
Gemensamt för dem är att oavsett vem det är Le Pen får möta i andra omgången, om hon går vidare, så förlorar hon.
Le Pen är med andra ord den kandidat av de fyra som har minst chanser att bli Frankrikes nästa president.
Om man nu törs lita på mätningarna.