Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nya detaljer om dykarolyckan på Värmdö

Uppdaterad 2023-01-08 | Publicerad 2023-01-07

En man och en kvinna dog i en dykarolycka på Värmdö i går.

– Det var ganska djupt där, en brant sluttning från 7–8 meter ner till 30 meter, säger Lars Nilsson som var assisterande räddningsledare i insatsen.

Nu pågår polisens arbete med att utreda vad som egentligen hände.

Klockan 14.16 på trettondagen fick räddningstjänsten larmet om att tre personer var inblandade i en dykarolycka på Värmdö.

En kvinna, som var bekant med alla tre, stod på land och hade sett två av dykarna komma upp. En av dem ropade på hjälp samtidigt som han hjälpte den andre.

– Han hade påbörjat HLR i vattnet, säger Lars Nilsson på Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) som var assisterande räddningsledare i insatsen.

När de kom i land var räddningstjänsten snabbt på plats, och en ambulanshelikopter tog med den skadade mannen. Men inledningsvis saknades ytterligare en kvinnlig dykare.

En polisbåt och kustbevakningen var snabbt på plats. Med hjälp av den dykare som var kontaktbar och inringaren kunde de göra en bra avgränsning av området som de hade dykt i.

De såg också ljusskenet från en ficklampa som kvinnan hade, och kunde därför lokalisera henne snabbt. Men hon befann sig på 7–8 meters djup, berättar Lars Nilsson. Polis och kustbevakningen kunde inte dyka ner till henne.

– Det är så kallt i vattnet så de dyker med torrdräkter. Det är svårt att ta sig ner på det djupet med torrdräkter när man fridyker, säger Lars Nilsson.

Dykare från räddningstjänsten kom till platsen, och kunde ta sig till kvinnan. En båt förde dem i land, där en ambulanshelikopter väntade och tog henne till sjukhuset.

Men varken hennes eller den andre dykarens liv gick att rädda. Den tredje dykaren har inga allvarliga skador

En var rutinerad dykare

Vad som egentligen hänt under vattenytan är inte känt.

– En var mer rutinerad än de andra två. De andra två var ganska nybörjare. Det är vad vi har fått höra, men jag vet inte riktigt om det är sant, säger Lars Nilsson.

Många enheter var inblandade i räddningsinsatsen, däribland polisen, kustbevakningen, räddningstjänsten, sjöräddningssällskapet från Möja och Sjö- och flygräddningen (JRCC) som ledde insatsen. Även en passagerarfärja från Vaxholmsbolaget assisterade med sjukvårdsutrustning.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död. Ingen person är misstänkt för brottet.

Nu inleder Sjö- och flygräddningen en internutredning, vilket alltid görs när någon har dött vid en insats. Lars Nilsson tycker att alla som arbetade med olyckan gjorde ett utmärkt jobb.

– Det känns extra tråkigt att det blev ett så tragiskt slut på hela, det trodde jag inte själv. Jag trodde att vi hade grejat det, säger Lars Nilsson.

Följ ämnen i artikeln