Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

290 kilo kokain på båt med svenskar – flera döms

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2023-12-15

Påsar med kokain som Tullverket tagit i beslag i ett annat ärende. Arkivbild.

Med en segelbåt smugglade svenska kriminella hundratals kilo kokain över Atlanten.

Nu döms flera män för synnerligen grovt narkotikabrott – den 69-årige ”kaptenen” får tolv års fängelse.

I juli 2020 lämnade en segelbåt en hamn i Brasilien – med 290 kilo kokain i lasten. I september samma år kom transporten, som utfördes av svenska medborgare, fram till Spaniens kust.

Nu döms flera män till fleråriga fängelsestraff för inblandning i den omfattande smugglingen, meddelar Södertörns tingsrätt. Ytterligare en man döms till villkorlig dom för penningtvätt.

Enligt utredningen seglade två av männen, 69 och 58 år gamla, från Turkiet till Brasilien där de tog emot narkotikan. De transporterade den sedan till Spaniens kust där mindre båtar mötte upp och hämtade narkotikan.

Den 69-årige ”kaptenen” greps i Frankrike i november 2022 och har varit häktad i Sverige sedan i augusti. Han döms nu till tolv års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt domen har tingsrätten dömt ut ett strängare straff än föreskrivet, då mannen återfallit i brott.

Även 58-åringen döms för synnerligen grovt narkotikabrott, samt narkotikabrott av normalgraden, till fängelse i åtta år.

I oktober kom åtalet som omfattade sex svenskar. Två personer, däribland en 47-åring som var en av de åtalade, tros ha agerat uppdragsgivare som styrt och finansierat operationen. Den andra personen, en man från Stockholmsområdet, är häktad i sin utevaro och tros befinna sig i Turkiet.

Två av dessa åtalades i början av september med tre andra personer inom ramen för samma mål för synnerligen grova narkotikabrott begångna i Sverige. Den delen av utredningen beskrivs som en grossistverksamhet för narkotikaförsäljning till andra kriminella nätverk.