Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kristersson: Kan inte lova Nato-ja i oktober

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-10-03

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han inte fått några signaler från Turkiet om att överenskommelsen inte gäller.

Nu är det dags för Turkiet att ratificera Sveriges Natoansökan, säger statsminister Ulf Kristersson (M). Men han kan inte lova att det sker i oktober.

– Jag kan inte lova någonting av detta, för det är Turkiet som fattar turkiska beslut, säger Ulf Kristersson efter ett sammanträde i riksdagens EU-nämnd.

Han lyfter fram att Sverige, Turkiet och Nato har skakat hand på att Turkiet ska lämna över den svenska Natoansökan till parlamentet ”så fort som möjligt”.

– Det tror jag alla tolkar som att snart efter att parlamentet har öppnat så ska Turkiet ratificera Sveriges Natoansökan. Nu har parlamentet öppnat, så nu är det dags.

Parlamentet öppnade formellt i söndags, men ännu har inget officiellt besked kommit om att den turkiska presidenten Erdogan lämnat över ansökan.

Kristersson lägger ingen större vikt vid de upprepade kritiska uttalanden som kommer från Turkiet mot Sverige.

Senast i söndags uttalade sig landets vice president Cevdet Yilmaz om att Sverige behöver ta ytterligare ”konkreta steg” mot vad Turkiet beskriver som terrorism.

– Jag tänker inte gå så mycket på ord utan på handling, säger Kristersson.

– Vi har enats och tagit i hand på detta, mellan Sverige, Turkiet och Nato, och den överenskommelsen gäller för vår del och jag förutsätter att den gäller för Turkiets del också. Vi har inte fått några signaler om att det inte skulle gälla.