Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nya våldsamma protester i Nairobi

TT TT-AFP

Publicerad 2023-07-21

Stenkastande demonstranter och tårgasskjutande polis drabbar samman i Nairobi under onsdagen.

Oroligheterna i Kenyas huvudstad fortsätter. Polis avfyrade tårgas och gummikulor medan demonstranter svarade med stenkastning bakom barrikader av brinnande däck.

För tredje dagen i rad drabbade polis och regeringskritiska demonstranter samman i området Kibera i Nairobi under fredagen.

Landet har kämpat med hög inflation sedan förra året och oppositionsledaren Raila Odinga hade uppmanat till tre dagars nationella protester mot stigande levnadskostnader.

Under fredagen hade protesterna trappats ned i större delen av landet och skolor och butiker kunde öppna igen men i Kibera fortsatte de – först som en fredlig protest, sedan med sammandrabbningar med polisstyrkor.

Förra sommaren förlorade Odinga presidentvalet mot William Ruto med knapp marginal och hävdade att valfusk låg bakom Rutos seger och att dennes regering är olaglig, men hans anklagelser har avvisats av landets rättsväsende.

Sammandrabbningen fortsätter samtidigt som krav på dialog mellan regeringen och oppositionen ökar.

Både i april och maj avbröt Odinga demonstrationer efter att president Ruto gått med på att inleda en dialog, men samtalen avbröts och Ruto gick tidigare i veckan ut och varnade för att alla som försöker ”orsaka kaos” kommer att mötas av en hård polisinsats.

Protesterna i landet har krävt 20 liv sedan mars.