Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Ebola: Motstridiga besked om gränsstängning

Publicerad 2019-08-01

Det har kommit motstridiga uppgifter från Rwanda om gränsen mot det eboladrabbade Kongo-Kinshasa. Bilden visar gränsen mellan länderna som brukar vara full av människor.

Beskedet att Rwanda stänger gränsen efter ett tredje fall av ebola i miljonstaden Goma väckte protester i Kongo-Kinshasa och varningar från FN.

Men Rwandas hälsominister förnekar att gränsen har stängts.

Beskedet om att en tredje person smittats i Goma, en tvåårig flicka, kom bara timmar efter det att hennes pappa avlidit av sjukdomen. Antalet dödsoffer i miljonstaden i östra Kongo-Kinshasa är nu två.

Rwanda beslutade därefter att stänga gränsen till Kongo-Kinshasa mot de kongolesiska myndigheternas vilja, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Beskedet fördömdes i ett uttalande från den kongolesiske presidenten Félix Tshisekedis kansli.

Senare förnekade Rwandas hälsominister Diane Gashumba att gränsen hade stängts. Hon sade till journalister att trafiken över gränsen hade sinkats av skärpta ebolakontroller, men att gränsen är öppen, rapporterar Reuters.

Viktig gränsövergång

Gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa vid staden Goma är en av de mest korsade gränspassagerna i världen. WHO varnar för de ekonomiska och politiska efterspel som en stängning av gränsen kan resultera i.

– Det kommer antagligen inte att stoppa ebolasmittade från att resa. Det kan tvärtom leda till ökade ekonomiska och politiska problem som kan resultera i att fler insjuknar, fler gömmer sig och att de som ska resa i stället väljer att använda inofficiella gränsövergångar som inte har ebolakontroller, säger Nyka Alexander, kommunikatör vid Världshälsoorganisationen (WHO).

Hon påpekar att 77 miljoner kontroller gjorts inom och mellan länderna, vilka har upptäckt 20 fall av ebolasmittade personer.

– Det visar hur viktigt det är att ha kontroller inom länderna och vid internationella gränsövergångar. Det är så man kan minska risken för ytterligare spridning, säger Nyka Alexander.

Smittades av pappa

Den nu avlidne pappan till den smittade flickan fick symptom efter en resa genom områden som tidigare har haft fall av den smittsamma blödarsjukan. Han fick till en början vård av en sjuksköterska i hemmet men fördes några dagar senare till ett sjukhus, där han snart avled.

– Varje ebolafall är sorgligt. Ebola smittar oftast genom nära kontakt, en man som försöker hjälpa sitt barn, en kvinna som tar hand om sin mamma eller en sjuksköterska som tar hand om en patient. De smittade personerna är ofta sammanlänkade, säger Nyka Alexander.

Tre personer har insjuknat i ebola i Goma. Det första fallet bekräftades i mitten av juli, en pastor som troligen blivit smittad i en stad 30 mil bort. Han avled senare av sjukdomen.

Smittar närstående

Då de flesta som smittas av ebola på något sätt haft nära kontakt med tidigare ebolasmittade så är en stor del av WHO:s arbete att försöka lista alla de personer som är i riskgruppen för att bli smittade. På så sätt kan de vaccineras och snabbt kontaktas om någon blir sjuk.

– Varje gång som en sjuk identifieras är det bäst om vi redan känner till dem, och att de redan finns i våra register. Men 30 till 50 procent av de smittade är nya för oss. Vi behöver få med alla på listan, så vi arbetar med att få folks förtroende att lista sig, säger Nyka Alexander.

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är det tionde i landets historia och har pågått sedan 1 augusti 2018.

WHO klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge, där risken för spridning inom landet och mellan grannländerna är mycket hög, medan risken för spridning till resten av världen är låg.

Utbrottet har hittills krävt fler än 1 800 liv.

Följ ämnen i artikeln