Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

WHO: Självmedicinera inte med ibuprofen

TT TT-AFP

Publicerad 2020-03-17

Världshälsoorganisationen avråder från att självmedicinera med ibuprofen, och rekommenderar i stället paracetamol. Genrebild.

Efter varningar om att ibuprofen kan förvärra konsekvenserna av covid-19 ska Världshälsoorganisationen nu titta närmare på frågan.

– Så länge rekommenderar vi att man hellre använder paracetamol, och inte självmedicinerar med ibuprofen, säger en talesperson för FN-organet.

Världshälsoorganisationen betonar att dess avrådan gäller just självmedicinering, och inte för de fall där smärtstillande läkemedel med ibuprofen förskrivits av läkare.

Beslutet att titta närmare på ibuprofens eventuella inverkan på infektioner av det nya coronaviruset följer på flera larm om läkemedlet.

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Lancet lägger forskare fram hypotesen att läkemedel med inflammationshämmande egenskaper ökar produktionen av ett enzym som kan förvärra infektionen.

Frankrikes hälsodepartement driver linjen att inflammationshämmande läkemedel bör undvikas vid alla infektionssjukdomar och hälsoministern Olivier Véran har uppmanat dem som har feber att i stället välja paracetamol.

I Sverige säljs flera smärtstillande läkemedel som innehåller ibuprofen receptfritt, däribland Ipren, Ibumetin och Ibumax.

Smärtstillande läkemedel med paracetamol, som alltså inte verkar inflammationsdämpande, säljs bland annat under varumärkena Alvedon, Panodil och Pamol.