Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Anställda på demensboende kallades in till jobbet med bekräftad covid

20 personer smittade: ”Alla i personalen är helt knäckta”

Publicerad 2022-01-19

Att skydda de äldre är en av grundbultarna i den svenska coronastrategin.

Men på demensboendet Skogsgården i Motala har personal kallats in för att jobba trots att de testat positivt, kan Aftonbladet avslöja.

– Om min mamma hade bott där hade jag varit jättearg, säger en källa.

Budskapet har trummats in gång efter annan: Gamla och svaga löper störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Därför är det särskilt viktigt att de skyddas från smitta.

Under hösten var antalet sjukdomsfall på äldreboenden relativt lågt, men nu har kurvan börjat sticka iväg. Sista veckan i december inrapporterades 242 fall. I början av januari var den siffran 528. Det är en ökning med nästan 120 procent.

Situationen förvärras ytterligare av den allmänna smittspridningen, som gör att många vårdanställda är sjuka. På demensboendet Skogsgården i Motala är läget så ansträngt att medarbetare har fått jobba trots att de testat positivt för covid.

– Det finns två våningsplan, och på det ena är nästan alla smittade, säger en person med insyn till Aftonbladet.

– Flera i personalen har beordrats att stanna kvar på jobbet efter att tester visat att de har corona. Ytterligare några har kallats in trots att de varit sjuka.

Vardaga driver ungefär 100 äldreboenden runtom i Sverige.

”Är en katastrof”

Skogsgården har fyra avdelningar. För att minska smittorisken ska anställda inte gå mellan dem. Den rutinen tvingas de dock göra avsteg från nu.

– Det finns inte tillräckligt med folk. Alla i personalen är helt knäckta. Det är en katastrof, säger en källa.

Något som kan ha bidragit till att försämra situationen ytterligare är boendets regler om att endast använda ett munskydd per arbetspass. Instruktionen finns på en post it-lapp som fästs på en förpackning med masker. Den går emot Socialstyrelsens riktlinjer som slår fast att skydden ska bytas direkt efter att en medarbetare varit inne hos en boende.

– Vi får inte byta om de inte blivit synligt smutsiga. Det känns inte säkert, säger en anställd.

Sissi Roth, Kommunal.

20 personer sjuka

Sissi Roth är sektionsordförande på fackförbundet Kommunal. Hon uppger att omkring 20 personer på Skogsgården har bekräftats smittade.

– Det rör både boende och anställda. Det är en mycket hög siffra eftersom det bara finns 28 platser där.

– Situationen är väldigt ansträngd på många håll inom äldrevården. Vi hade velat se att man ökat bemanningen för länge sedan. Då hade man haft bättre möjligheter att hantera sådana här situationer.

Fackföreträdaren är starkt kritisk till uppmaningen om att använda samma munskydd under ett helt arbetspass.

– Det är otroligt viktigt att vi gör allt för att förhindra smittspridning på äldreboendena. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att det finns tillräckligt mycket skyddsutrustning. Så här långt in i pandemin kan man inte snåla in på detta.

– Våra medlemmar ska inte behöva betala med sin hälsa när de är på jobbet.

På en lapp på en förbackning med munskydd finns instruktioner om att endast använda ett per arbetspass.

Svaret: Ska gå till botten med det

Skogsgården drivs av företaget Vardaga. Aftonbladet har sökt verksamhetschefen Charlotte Ejdehage för en intervju.

– Jag sitter upptagen i ett möte på Teams. Du får skicka ett mejl med dina frågor, säger hon.

Därefter gjorde sig Ejdehage otillgänglig.

Aftonbladet har även varit i kontakt med kommunikationsavdelningen på Vardagas ägarbolag Ambea. Urban Rybrink, pressansvarig, väljer att återkomma per mejl.

”Alla våra medarbetare arbetar med så kallade dubbla barriärer, både munskydd och visir. Under en kort tid gick det inte att beställa munskydd och trots att det inhandlades munskydd från apoteken i Motala så rådde en brist.”

”Efter överläggningar med kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska använde de som bara arbetar med smittade omsorgstagare ett munskydd per pass. Det var ett undantag från våra rutiner på grund av materialbrist.”

Gällande att personal kallats in till jobbet med konstaterad covid skriver Rybrink:

”Vi har en hög personalfrånvaro, men inte bara på grund av smitta. Vi har också frånvaro som är kopplad till karantänsregler samt fördröjningar av provtagning.”

”Vi vet att det förekommit en diskussion med medicinskt ansvarig sjuksköterska kring personalsituationen, men vi får gå till botten med det för att se vad som har hänt.”

Urban Rybrink, pressansvarig Ambea.