19-åring greps på sin mösspåtagning – för att utvisas

Ombudet: ”Cyniskt – han har inte hållit sig undan”

Publicerad 2024-06-06

När de blivande studenterna i Sundsvall köade till en mösspåtagningsfest greps en 19-åring av polis.

Han kördes sedan till Migrationsverkets förvar i Gävle – för att utvisas.

”Jag vill tacka er för allt. Jag tror inte ni kommer att se mig igen”, skriver 19-åringen till sina klasskompisar, enligt Sundsvalls tidning.

Han skulle fira studenten efter tre år av studier på naturvetenskapsprogrammet vid Västermalms gymnasieskola i Sundsvall – sedan dök polisen upp.

19-åringen greps den 30 maj, mitt under mösspåtagningen bland sina vänner och hundratals andra studenter på Stora torget i staden, rapporterar Sundsvalls tidning.

”Djupt förnedrande”

En kompis till 19-åringen berättar för tidningen om hur han såg sin vän föras bort av två poliser.

– Det var djupt förnedrande. Det första folk runt omkring oss trodde var kanske att han kunde ha gjort något brottsligt eller var påverkad, men så var det inte, säger kompisen.

Efter gripandet kördes studenten till Migrationsverkets förvar i Gävle för att utvisas från Sverige.

”Jag vill tacka er för allt. Jag tror inte ni kommer att se mig igen”, skriver 19-åringen till sina klasskamrater, enligt tidningen.

Polisen: ”Förstår att man reagerar negativt”

Kommunpolisen Henrik Blusi säger till Aftonbladet att han kan förstå att polisingripandet på Stora torget väcker uppmärksamhet.

– Jag förstår det utifrån ett medmänskligt perspektiv, men samtidigt är det vårt uppdrag att omhänderta personer som är efterlysta av Migrationsverket, säger han och fortsätter:

– Utifrån uppgifterna som jag har fått gick det här gripandet lugnt till.

Charlotte Lagnander, asylrättsjurist och 19-åringens offentliga biträde, besökte honom under söndagseftermiddagen.

– Det är tunga besök varje gång man går till förvaret. Det klart att han är nedstämd, så är det ju.

Ombudet: ”Han har inte hållit sig undan”

Hon säger att 19-åringen varit ovetande om att ärendet lämnats över till gränspolisen. Hon har inte befogenheter att gå närmare in på hans asylärende, eller uppge vilket land 19-åringen ska utvisas till.

– Han och hans mamma fick beslut om avslag när han var under 18 år. När han då blir 18 så separeras deras ärenden, eller hur man ska uttrycka det. Här har det inte lämnats tydlig information om vad som då händer, säger Charlotta Lagnander.

Istället för att agera på det här sättet menar ombudet att Migrationsverket hade kunnat ställa 19-åringen under uppsikt, vilket innebär att man kommer och anmäler sig på bestämda tider.

– Han har haft kända kontaktuppgifter, gått i samma skola i tre år – han har inte hållit sig undan.

”Det är cyniskt”

De kommer överklaga beslutet, och yrka på att 19-åringen släpps ur förvaret i Gävle. I andra hand att 19-åringen ska hållas under uppsikt.

Ombudet är kritisk till gränspolisens agerande.

– Han upplever att man haft span på honom, de tilltalade honom med namn. Tillvägagångssättet är ju lite anmärkningsvärt kan jag tycka. Man hade kunnat välja vilket annat tillfälle som helst, än en mösspåtagning två veckor före studenten, säger Charlotta Lagnander.

– Jag tycker att det är cyniskt.

Följ ämnen i artikeln