Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Klart: Valet en katastrof för Mandelas ANC

TT-AP

Publicerad 2024-06-01

En pojke sparkar boll framför en målning föreställande Nelson Mandela i Soweto. Arkivbild.

Med nästan alla röster räknade står det klart att den tidigare frihetsrörelsen ANC förlorar den parlamentariska majoritet som partiet haft i Sydafrika sedan apartheids fall för 30 år sedan.

Landsfadern Nelson Mandelas parti är visserligen störst. Men med 99 procent av rösterna räknade har ANC fått drygt 40 procent av dem och behöver hitta samarbeten för att bilda regering och få Cyril Ramaphosa omvald som president.

Det slutliga resultatet ska formellt tillkännages av den oberoende valkommission som ansvarat för onsdagens val. Men oppositionen hyllar de preliminära siffrorna som ett viktigt genombrott i ett land som fortfarande kämpar mot fattigdom och ojämlikhet.

Det största oppositionspartiet, Demokratiska Alliansen (DA), får omkring 21 procent av rösterna och den tidigare presidenten Jacob Zumas nya parti MK hamnar trea med drygt 14 procent.

ANC har klandrats för att misslyckas med att förse människor med grundläggande statlig service som vatten, elektricitet och ordentliga bostäder.

– De senaste 30 åren har vi sagt att ANC:s majoritet måste brytas för att rädda Sydafrika, och nu har vi gjort det, säger Demokratiska alliansens ledare John Steenhuisen.

Valdeltagandet, runt 59 procent, är det lägsta i Sydafrikas historia, uppger tankesmedjan Social Research Foundation för BBC.