Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

The Guardian: Israel pressade åklagare i Haag

TT

Publicerad 2024-05-28

Den tidigare chefen för Israels underrättelsetjänst Mossad uppges ha använt dolda hot mot den före detta åklagaren för den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag – med målet att åklagaren inte skulle inleda en utredning om eventuella krigsbrott i palestinska områden.

Uppgiften från brittiska tidningen The Guardian bygger på intervjuer med källor med insyn i en rad hemliga möten.

Publiceringen sker efter det att ICC:s nuvarande åklagare Karim Khan begärt att en order ska utfärdas om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska gripas.

Även Israels försvarsminister och tre ledare inom terrorstämplade Hamas ingår i Khans utredning om begångna krigsbrott.

– Vi insisterar på att varje försök att hindra, blanda sig i eller på ett otillbörligt sätt påverka domstolens medarbetare måste upphöra omedelbart, sade Khan när han kungjorde sin förfrågan om gripanden.

Hans begäran ska behandlas av domare i ICC.

Lång dold konflikt

Utspelet från Khan väckte kritik i Israel, bland annat med argumentet att Hamas inlett kriget genom attacken mot Israel den 7 oktober.

Men i en granskande redogörelse skriver The Guardian att en dold konflikt mellan Israel och ICC funnits länge. Enligt tidningen pressade den tidigare israeliske spionchefen Yossi Cohen den dåvarande chefsåklagaren Fatou Bensouda att hon skulle lägga ned utredningar om krigsbrott i ockuperade palestinska områden.

Mossadchefen ska ha fått klartecken för de hemliga mötena med Bensouda från den högsta israeliska ledningen, enligt en israelisk källa. Bensouda ska ha lockats in i möten med Cohen med falska förespeglingar.

”Du vill inte ge dig in i saker som kan dagtinga med din eller din familjs säkerhet”, ska Cohen ha sagt till Bensouda vid ett tillfälle, enligt en icke namngiven källa.

Ytterligare uppgiftslämnare hävdar att israelisk underrättelsetjänst avlyssnade Bensoudas och andra ICC-anställdas samtal.

Netanyahu avvisar

Bensouda valde, trots eventuella påtryckningar, att formellt inleda en utredning om krigsbrott 2021.

En talesperson för Israels premiärminister förkastar helt medieuppgifterna.

”Frågorna som vi fått är fyllda med många falska och ogrundade anklagelser vars avsikt är att skada staten Israel”, löd svaret från Netanyahus talesperson.

Den före detta ICC-åklagaren Bensouda har valt att inte kommentera uppgifterna.