Ingen villkorlig frigivning för Leonard Peltier

TT-AP

Publicerad 2024-07-02 21.13

En protest i september i fjol utanför Vita huset som ordnades med anledning av Leonard Peltiers 79:e födelsedag.

Leonard Peltier beviljas inte villkorlig frigivning. Den amerikanske urfolksaktivisten har tillbringat största delen av sitt liv i fängelse sedan han dömdes för att ha skjutit två FBI-agenter 1975.

Beslutet kommer att överklagas, meddelar Peltiers advokat Kevin Sharp som hävdar att Peltier är felaktigt dömd och att 79-åringens hälsa sviktar.

Beslutet ett ”missat tillfälle för USA att äntligen erkänna FBI:s oegentligheter” och skicka ett meddelande till ursprungsbefolkningen i USA om ”effekterna av den federala regeringens handlingar och politik på 1970-talet”, säger Sharp i ett uttalande.

Peltier var en av ledarna för American Indian Movement (AIM), en organisation som kämpade för ursprungsbefolkningens rättigheter.

Peltier är dömdes 1977 mot sitt nekande till dubbelt livstidsstraff för mord på två FBI-agenter under oroligheter i ett indianreservat i South Dakota 1975.

I nästan ett halvt sekel har påtryckargrupper – till stor del bestående av människor som tillhör en ursprungsbefolkning – stått upp för Peltier och krävt att han ska friges.

Hans fall fick internationell uppmärksamhet för 30 år sedan när rockgruppen Rage against the machine i videon till låten ”Freedom” tog ställning för Peltier. Videon avslutas med orden ”Rättvisa har inte skipats”.

Även Amnesty International sällar sig till dem som anser att han inte fick en rättvis rättegång.

Nästa gång villkorlig frigivning kan bli möjlig är år 2026.