Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

South Carolina återupptar avrättningar

TT-AP

Publicerad 2024-09-21 01.40

Demonstranter protesterade inför den första avrättningen i delstaten South Carolina i USA på 13 år, före verkställandet.

Efter en påtvingad paus på 13 år har delstaten South Carolina i den amerikanska södern återupptagit avrättningar. Först ut blev en 46-åring man dömd för ett mord på en kassörska i en närbutik 1997.

Den långa pausen beror på att myndigheterna, när lagret med preparat som får användas i avrättningar med injektion tog slut, inte kunde fylla på det. Det fanns ingen tillverkare som öppet ville sälja till dem. Den senaste avrättningen före fredagens ägde rum 2011.

Enligt det nya regelverk som har beslutats under det långa uppehållet kan en dödsdömd välja metod för sin avrättning – injektion, arkebusering eller elektriska stolen. Den nu avrättade lät sin advokat välja injektion.

Enligt nyhetsbyrån AP sade 46-åringen ”hejdå” till sin advokat när han hade fått injektionen på fredagskvällen lokal tid och hon svarade med ett ”hejdå”. Efter cirka en minut förlorade han medvetandet och dödförklarades omkring tio minuter senare.

Högsta domstolen har lämnat klartecken för att verkställa en avrättning var femte vecka. Av de 31 dödsdömda som väntar har fem uttömt sina möjligheter att överklaga.