Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

58-åring åtalas för mordförsök på Trump

TT-AP

Publicerad 2024-09-25 00.20

USA:s tidigare preisdent Donald Trump utsattes för ett andra mordförsök den 15 september. Nu åtalas den misstänkte. Arkivbild.

Den 58-årige man som misstänks ha planerat att skjuta USA:s förre president Donald Trump åtalas nu för mordförsök.

Det var söndagen den 15 september som livvaktsstyrkan Secret service upptäckte en gevärsmynning som stack ut genom ett staket – och pekade mot den golfbana i Florida där Trump gick en runda.

Mannen med geväret flydde när han upptäcktes och greps senare. Några skott mot Trump hann inte avlossas.

Han åtalades initialt för två fall av vapenbrott, men åtalet justeras nu till att även gälla mordförsök. Det amerikanska justitiedepartementet gör bedömningen att 58-åringen metodiskt planerat att döda den republikanske presidentkandidaten.

Ett brev som mannen skrivit och lämnat till en tredje person anses utgöra viktig bevisning. Brevet låg i en låda som 58-åringen lämnade till personen för flera månader sedan, men som inte öppnades förrän han greps.

”Det här var ett mordförsök på Donald Trump, men jag svek dig. Jag försökte mitt bästa”, står det i brevet, som är adresserat till ”kära värld”. Dessutom har brevskrivaren utlovat 150 000 dollar till den som ”slutför jobbet”.

Enligt åklagare hade mannen dessutom en lista på alla platser där Trump väntades framträda under augusti, september och oktober. Den förvarade han i sin bil.

Ett åtal för mordförsök på en presidentkandidat kan i USA resultera i livstids fängelse vid en fällande dom. Förutom mordförsöket åtalas mannen för våld mot tjänsteman samt flera vapenbrott.

Det är andra gången under valkampanjen som Donald Trump utsätts för ett mordförsök. I juli skadades hans ena öra vid en skottlossning vid ett valmöte i Pennsylvania.