Döde 5-åringens HVB-hem: ”Barn rymde, bilar tvärnitade”
Publicerad 2021-06-25
Barn som rymde och kunde ha blivit överkörda, småbarn som kunde ha kvävts, barn som tilläts röka, gravt underbemannad personal.
Efter 5-årige John Walters död på HVB-hemmet Platea är två tidigare anställda starkt kritiska.
– Vi hade barn som sprang över vägar, bilar fick tvärnita, säger Joakim Lander.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, stängde i förra veckan Humana-koncernens HVB-hem Platea, efter att en femårig pojke försvunnit från hemmet i Hagfors och drunknat i Uvån, som rinner genom samhället.
Joakim Lander var behandlingsassistent på hemmet till 2017, Lars Vikman till 2019. De kritiserar Ivo, som upprepade gånger granskat hemmet, för att det inte stängts tidigare.
– Ivo är lika mycket skyldiga till det som hänt, säger Joakim Lander.
Lander och Vikman beskriver en arbetsplats med alldeles för få anställda och en ledning som styrde med hot. 2017 skrev 27 av 34 anställda under ett protestbrev till ledningen.
– Det var katastrof, tre personal på åtta barn på Södra Villan. Det borde ha varit åtta personal på åtta barn. Det här är barn som har gått igenom otroligt mycket. De behöver all vård och omsorg de kan få. Det fick de inte, säger Lars Vikman.
”Tvååring med stenar i munnen kunde ha kvävts”
Underbemanningen ledde till ständiga tillbud, berättar de. Här är ett axplock:
- En mamma som var placerad med sitt 2,5-åriga barn lämnade barnet utan uppsikt. Personal fick upprepade gånger plocka pärlor och stenar ur barnets mun. Barnet kunde ha kvävts.
- Ledningen tvingade personal att dela ut cigaretter till en tolvårig pojke, eftersom mamman köpte ut till honom och tyckte det var okej att han rökte.
- Vid ett tillfälle slog ett barn sönder flera fönsterrutor, och andra barn försökte ta glasskärvorna. ”De var ovänner med varandra. Vi var rädda för att de skulle skära varandra och personal”, säger Vikman.
- Tre eller fyra gånger under åren Lars Vikman arbetade ”kastade sig barn mot dörren och stack ut”. Han konstaterar att det var livsviktigt att följa efter. Enligt Lander ”hände det med jämna mellanrum att barn stack”.
– Man får ju inte låsa in barn på sådana här hem, konstaterar Joakim Lander.
Personalen råkade illa ut när utagerande barn attackerade dem. En kvinnlig personal fick till exempel uppsöka sjukhus efter att hon fått en stor sten kastad i huvudet. Men ledningen vägrade konstant att sätta dubbelbemanning – två personal – på barn som egentligen hade behövt det, både för sin egen och personalens skull.
– Ledningen körde med fuskspel hela tiden. En kollega berättade att han svarat i telefon på personalkontoret. Det var socialtjänsten i en kommun, som undrade hur dubbelbemanningen som de betalade för fungerade för en av deras klienter. Han svarade som det var, att det varit enkelbemanning hela tiden, berättar Lars Vikman.
Joakim Lander konstaterar att verksamheten bara handlade om pengar. När Humana-koncernen köpte Platea 2016 halverades personaltätheten för en pojke som kostade hemkommunen 22000 kronor om dagen. Men kostnaden kvarstod.
”De täljer grova pengar, det är det enda som räknas”
– De täljer grova pengar, det är det enda som räknas. Vi fick inte gå till badhuset med den här pojken, för att det kostade pengar. Möjligtvis kunde vi gå till biblioteket för det kostade ju ingenting, säger han.
Att laga mat samtidigt som flera barn sprang runt i köket var en prövning.
– Man var fullt upptagen med att laga mat samtidigt som flera barn sprang runt och stojade, och kanske drog ner en kokande gryta på sig. Det hände aldrig, men det kunde ha gjort det, säger Joakim Lander.
Ivo gjorde inspektioner på HVB-hemmet, men förvarnade alltid innan de kom.
– Då städades de jobbigaste barnen bort. Ivo fick se de lugnaste barnen och träffa personal som inte skrivit på vår protestskrivelse till ledningen, säger Lars Vikman.
Han berättar att personal som tog hand om den nu döde 5-åringen i flera veckor hade vädjat om dubbelbemanning för honom.
Sedan Lars och Joachim själva slutade har HVB-hemmet i anställningsannonser sökt 16-årig arbetskraft.
– Det är rent för jävligt. De är ju barn själva, säger Joakim Lander.
I SVT:s Aktuellt säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo, att man flera gånger gjort tillsyn på hemmet och funnit brister.
– De har vidtagit åtgärder. Vi har kommit tillbaka och pekat ytterligare på situationen, kvaliteten och säkerheten. Det är ett uttryck för att vi inte släpper eftersom vi kommer tillbaka och pekar på vad som ska åtgärdas. Det har inte åtgärdats i tillräcklig grad. Det är därför vi agerar. Jag utesluter inte att vi behöver agera ännu mer kraftfullt, säger hon i programmet.
Sofia Wallström säger att stängningen av boendet nu är en skyddsåtgärd.
– Vi vill se på vilket sätt som det här har kunnat inträffa. Det är jätteviktigt att påpeka att de här barnens behov inte försvinner med stängningen. Därför kommer vi hela tiden behöva stärka vårt arbete för att säkerställa att man genomför de kvalitetsförbättringar som är helt nödvändiga just för barnens skull, säger hon.