Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

17-åring vill frias från gymmord i Stockholm

TT

Publicerad 2023-04-03

En man i 55-årsåldern sköts till döds på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars 2022. Arkivbild.

En 17-årig pojke som dömdes för det uppmärksammade mordet på ett gym i centrala Stockholm överklagar till hovrätten och vill frias helt. Även åklagaren överklagar och vill att pojken döms till fängelse i stället för sluten ungdomsvård.

Mordet skedde på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars förra året. En ensam gärningsman, maskerad och svartklädd, stormade in i lokalen med en höjd pistol.

Måltavlan var enligt polisen en man i 40-årsåldern med koppling till ett kriminellt mc-gäng. I stället sköts en man i 55-årsåldern i huvudet när han försökte gå emellan och stoppa skytten. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled.

Pojken stod även åtalad för mordförsök på den förmodade måltavlan, men friades för det.

Utöver mord dömdes pojken för grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Detta sedan han en dryg vecka innan mordet kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i Stockholm. Påföljden blev sluten ungdomsvård i två år och elva månader

Ytterligare tre män, 19, 31 och 32 år gamla, stod åtalade för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, men friades. Åklagaren har överklagat även det och vill att männen döms i hovrätten.