Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Studie: Stöttande partner viktig vid amning

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-01-20

Det är viktigt att båda föräldrarna involveras i amningen, visar en ny studie. Arkivbild.

Partnern är ett viktigt stöd för att nyblivna mammor ska få en lyckad amningsupplevelse. Men partnern i sin tur behöver inkluderas, visar en studie från Uppsala universitet.

Många kvinnor planerar för att amma – men efter förlossningen är det inte alltid så lätt, enligt Ingrid Blixt, barnmorska och doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet.

– Ofta är man ganska oförberedd och lägger ner amningen tidigare än man planerat, vilket kan påverka måendet genom att man blir stressad, får ångest eller depression, säger hon.

”Många vet inte”

Samtidigt har den andra föräldern, partnern, fått en större roll eftersom tiden på BB blivit kortare.

– Förr lärde man sig av den äldre generationen, men i dag är det många som inte vet till exempel hur ofta ett barn behöver ammas, säger Ingrid Blixt.

Hon är en av forskarna bakom en kvalitativ studie med litet urval som undersökt hur partnern upplevt amningen. I studien fick hälften av deltagarna, åtta personer, delta i ett särskilt amningsstöd där föräldrarna redan under graviditeten fick ta del av särskilda samtal med vårdpersonal som fått utbildning i ämnet. De fick också fylla i en amningsplan tillsammans.

Ville hellre flaskmata

De partners som fått ta del av amningsstödet kände sig delaktiga och samarbetade kring amningen, medan de i kontrollgruppen kände sig utanför och ville mata barnet med ersättning på flaska för att bli inkluderade.

– Det är svårt att komma ifrån att känna sig utanför. Men förstår man att amningen är viktig blir man också motiverad till att hjälpa partnern att amma, säger Ingrid Blixt.

Det är en liten studie, vilket innebär att det är svårt att dra generella slutsatser. Fördelen är att man följt deltagarna över tid och nått grupper som annars kan vara svåra att nå, enligt Ingrid Blixt.

– Det här ger ett komplement som vi kan lära oss av inom vården, säger hon.