Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Magdalena Andersson tackar ja – vill bli ny partiledare för S

Uppdaterad 2021-09-30 | Publicerad 2021-09-29

Socialdemokraternas valberedning föreslår Magdalena Andersson som efterträdare till Stefan Löfven.

Valet var minst sagt väntat efter att samtliga S-distrikt nominerat den nuvarande finansministern.

– Magdalena Andersson tackade ja. Och det känns så gott, säger Elvy Söderström, valberedningens ordförande.

Det var klockan 17.00 igår på Sveavägen 68 som frågan ställdes, officiellt.

Elvy Söderström, ordförande för valberedningen, hade kommit överrens med Magdalena Andersson om en tid som passade både henne och valberedningen. Efter lite prat och skratt kom den högtidliga stunden.

– Det är ett känslomässigt ögonblick att få den frågan från valberedningen och även att säga ja, säger Magdalena Andersson.

Beslutet att tacka ja har inte varit enkelt, menar Andersson, utan har snarare fått mogna fram med tiden.

– Det har vuxit fram under veckorna sedan Stefan Löfven avgick. Att nomineringarna har rullat in har såklart haft betydelse för beslutet, och jag är väldigt hedrad över det stöd som finns i partiet.

Lyfte fram gängkriminaliteten

Finansminister Magdalena Andersson har varit den enda kandidat som varit aktuell som efterträdare till statsminister Stefan Löfven, alla socialdemokratiska distrikt har nominerat henne.

I sitt tal lyfte hon fram några av de frågor som hon kommer fokusera på som partiordförande. Särskilt lyfte hon fram gängkriminaliteten och samhällets ansvar att slå tillbaka mot den.

– Vi plågas av en gängkriminalitet som inte hör hemma i vårt land. Här krävs en fullskalig mobilisering från samhällets sida, säger Magdalena Andersson.

– Ingen förälder ska behöva oroa sig över att deras barn ska bli nästa generations våldsverkare.

Hon lyfte även fram integrationen, välfärden och klimatkrisen som stora utmaningar framöver.

– Vare sig det gäller brotten, integration, välfärden eller klimatomställningen är en sak väldigt tydlig: lösningen är inte privatiseringar, avregleringar eller naiva marknadslösningar, säger Magdalena Andersson.

Samtliga S-distrikt har tidigare nominerat Magdalena Andersson som ny partiledare.

Utmaningar väntar

Magdalena Andersson går en tuff tid till mötes om hon vals som partiordförande vid S-kongressen i början av november. Först ska hon få riksdagens förtroende som statsminister, vilket bedömare ser som ett mindre problem i sammanhanget.

Men hon ska också få igenom en budget i riksdagen som både Vänsterpartiet och Centerpartiet kan tolerera.

Men Magdalena Andersson är noga med att inte gå händelserna i förväg. Frågor om hur det skulle kännas att bli Sveriges första kvinnliga statsminister eller om hon kommer avgå om budgeten inte går igenom får samma svar.

– Först ska kongressen säga sitt.

Och när det kommer till frågan om vad hon ser fram emot allra mest just nu, då ser hon heller inte så långt in i framtiden.

– Jag hoppas att jag hinner cykla hem innan det blir mörkt.

Det här är Magdalena Andersson

  • Namn: Eva Magdalena Andersson.
  • Ålder: 54 år.
  • Bor: I Nacka. Uppvuxen i Uppsala.
  • Familj: Make Richard Friberg, professor vid Handelshögskolan. Två vuxna barn, en dotter och en son.
  • Karriär: Politisk sakkunnig och därefter planeringschef i statsrådsberedningen 1996–2004. Statssekreterare på finansdepartementet 2004–2006. Rådgivare till dåvarande partiledaren Mona Sahlin 2005–2009. Lämnade under några år politiken och var överdirektör på Skatteverket. Återvände då hon 2012 utsågs av Stefan Löfven till ekonomisk-politisk talesperson för S. Finansminister sedan 2014. Sitter i riksdagen för Stockholms län sedan 2014. Valdes 2020 som första kvinna till ordförande för Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, IMF.
  • Utbildning: Civilekonom med en master i ekonomi från Handelshögskolan och har även studerat i Wien och vid Harvard i USA.
  • Annat: Beskrivs ofta som kunnig, orädd och rak.
  • Kuriosa: Har alltid minst ett kokt ägg i handsväskan.