Svenskar förbereder evakuering inför ”katastrofdagen”
Uppdaterad 2019-11-12 | Publicerad 2019-11-11
SYDNEY. Bränderna i Australien väntas nå katastrofläge under tisdagen.
Svenskar i landet förbereder sig på det värsta.
- Vi har packat en väska med det allra viktigaste och är beredda att åka direkt, säger Linda Käll, 20, i norra Sydney.
Australiens östkust står i lågor.
Bara i delstaten New South Wales handlar det om ett 60-tal bränder. Åtminstone 40 av dem är utom kontroll.
Läget blir än värre under tisdagen. Höga temperaturer och svåra vindar utgör vad myndigheterna kallat ett “katastrofläge”. Spridningsrisken väntas bli extrem.
Svenska Linda Käll arbetar som au pair i en familj i norra Sydney, nära Blue Mountains. De är beredda att lämna huset med kort varsel.
– Jag har pratat med min värdmamma hela dagen om det här. Hon har packat väskor för hela familjen om vi måste åka i panik för att ta oss i säkerhet, säger Linda Käll.
Vart de i så fall åker vet hon inte.
”Känner sig otrygg”
Enligt lokala väderleksrapporter förväntas temperaturen nå över 40 grader redan före klockan tio på förmiddagen under tisdagen. Men än så länge kan Linda Käll inte se lågorna.
Lukten från bränderna är däremot en ständig påminnelse.
– Man känner sig otrygg. Jag har inte känt så här mycket röklukt innan, om det inte varit från en majbrasa eller så.
Brinner 20 minuter bort
Ungefär 62 mil norrut, i Byron Bay, befinner sig Märta Martling, 20. Egentligen skulle hon ha åkt på ett surfläger men på grund av bränderna vågar hon inte.
– Jag vill verkligen inte ut på vägarna. Det känns bättre här på mitt vandrarhem där det är mycket människor. Det är skönt att inte vara ensam. Men det är som att vi lever i en egen bubbla här. Jag tror inte någon fattar hur allvarligt det är, säger hon.
Hon fick tidigt under måndagen höra att den närmaste branden bara var 20 minuter bort. Hon oroar sig för hur det blir under tisdagen.
– Man är ju lite rädd för vad som ska hända. Det beskrivs som en extrem brandfara. Sen är det lite läskigt med luftvägarna. Jag hostar en del och det känns inte så kul att andas in jättesmå partiklar hela tiden, säger Märta Martling.