Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Spiondömd norrman hoppas på Putins nåd

Publicerad 2019-04-16

Norrmannen Frode Berg vid ett tidigare framträdande i domstolen i höstas. Arkivbild.

Norrmannen Frode Berg döms till 14 års fängelse för spioneri i Ryssland.

Han tänker nu be president Vladimir Putin om nåd.

Följ ämnen
Ryssland

Straffet ska avtjänas i ett högsäkerhetsfängelse, enligt domstolen i Moskva. De cirka 500 dagar han varit häktad dras av ifrån straffet.

Berg godtar domen och kommer inte att överklaga, enligt hans advokat Ilja Nonvikov. Den kommer att vinna laga kraft i slutet av april.

– Först då kan Berg ansöka om benådning, säger Nonvikov till NRK.

Den pensionerade gränsvakten greps i en operation utförd av säkerhetstjänsten FSB den 5 december 2017 i Moskva. Han hade då på sig 3 000 euro (cirka 30 000 kronor) i kontanter.

Ryska atomubåtar

Åklagaren hävdar att den 63-årige Berg bedrev spioneri om Rysslands atomubåtar, rapporterar AFP. Ett rysk tidigare polisbefäl anklagades för att ha gett norrmannen dokument om ryska flottan och dömdes i december till 13 års fängelse.

Frode Berg har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst, samt att han har lämnat över pengar i den ryska huvudstaden på adresser som han fått av kontakter i Norge. Men Berg säger sig bara ha varit kurir, inte spion.

Både den norska regeringen och underrättelsetjänsten har tidigare varit mycket förtegna om fallet.

– Vi arbetar på olika sätt för att ha tillvarata hans intressen på bästa sätt. Norska myndigheter hoppas att Frode Berg ska komma hem till Norge, säger en talesperson för utrikesdepartementet i Oslo.

"Gott tecken"

Enligt Nonvikov krävs nu framgångsrika diplomatiska ansträngningar för att hans klient ska benådas. Ett alternativ är att Berg får avtjäna straffet i Norge.

Statsminister Erna Solberg besökte Ryssland i förra veckan och mötte då Putin. På frågor från journalister efter mötet uteslöt inte den ryske presidenten en benådning av Berg, men underströk att det först måste falla en dom.

– Det är ett gott tecken att Putin själv nämnde fallet, sade Nonvikov inför tisdagens dom.