Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Inget krut i försvarsförhandlingar

Publicerad 2020-05-27

Förhandlingar pågår om upprustningen av det svenska försvaret. Arkivbild.

Flera partier kräver att försvarsbudgeten ökar ytterligare 2026 och 2027. De väntar på ett sista minuten-bud från regeringen i försvarsförhandlingarna. Men än så länge är det tyst.

Försvarsförhandlingarna riskerar att åter hamna i tidspress då inget genombrott har nåtts. Målet är att nå en bred politisk uppgörelse senast fredag.

– Som det är i dag, så är det väldigt svårt att se att det ska gå, säger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson om utsikterna.

Även andra partiföreträdare som TT talat med är pessimistiska. Orsaken är att de ännu på onsdagseftermiddagen inte fått något nytt bud om mer pengar till försvaret från försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Inte en krona, säger Oscarsson.

– Inga framsteg, säger en annan partiföreträdare.

– Vi står långt ifrån varandra, säger en förhandlare från ytterligare ett parti.

Bör kompenseras

M, KD, C och L vill att den nu planerade höjningen av försvarsanslagen till 2025 fortsätter med fem miljarder kronor 2026 och ytterligare fem miljarder kronor 2027. M och KD driver också att Försvarsmakten ska kompenseras för ökade priser med 3,8 miljarder kronor fram till 2025. Förslagen har stöd av SD.

Efter att Hultqvist tvingades förlänga förhandlingarna för två veckor sedan har de framförallt handlat om kostnadsberäkningar för olika försvarssatsningar.

– Vi har inte pratat om budgeten än. Och det är det som är knäckfrågan, säger SD:s försvarspolitiske talesperson Roger Richtoff.

Han hade dock visst hopp om pengafrågan skulle komma upp när försvarsförhandlingarna återupptogs på onsdagskvällen.

Uppgörelse i höst

Förhandlingarna syftar till en uppgörelse kring regeringens försvarsproposition som ska läggas fram i riksdagen i höst.

Den ska innehålla den försvarspolitiska inriktningen för 2021-2025. Men M, KD, C, L och SD anser att det behövs utfästelser om mer pengar även efter 2025 för att man ska kunna genomföra det upprustade försvar till 2030 som försvarsberedningen föreslagit.

Med den ökning av försvarsbudgeten som nu är planerad till 2025 kan bara mindre än hälften av försvarsberedningens förslag genomföras, påpekar de fem partierna. Det trots att också det innebär en kraftig ökning av försvarsanslagen, upp till en nivå på omkring 84 miljarder i årligt anslag för det militära försvaret.

Följ ämnen i artikeln