Äppelflan med mandelmassa
Tid: 45 minuter.
4 personer.
4 plattor fryst smördeg
100 g mandelmassa
1 ägg, vitan
4 msk crème fraiche
1 tsk vaniljsocker
2–3 äpplen
1/2 citron
0,5 dl aprikos- eller apelsinmarmelad
Gör så här:
1. Ta fram smördegsplattorna, och låt dem tina 15 minuter.
2. Värm ugnen till 225 grader.
3. Riv mandelmassan ner i en bunke. Rör ihop med äggvitan, crème fraichen och vaniljsockret.
4. Skölj äpplena. Skär bort kärnhusen och skiva fruktköttet i tunna klyftor. Pressa över lite citron så mörknar inte äppelbitarna.
5. Skåra smördegsplattorna med en vass kniv runt om så att du får en 1 centimeters ”marginal”. Skeda ut mandelmasseröran så jämnt du kan på degplattorna. Håll dig innanför ”marginalerna”. Lägg ut äppelskivorna i något stiligt mönster.
6. Grädda flanen 10–15 minuter i ugnen. Degen ska pösa upp och få fin färg.
7. Rör ut marmeladen i lite vatten. Pensla äppeltäcket så att det blir glansigt. Servera genast med crème fraiche, vispad grädde eller glass.
Stekta äpplen med glass
Okej, smulpaj är enkelt – det här är löjligt enkelt.
Tid: 20 minuter.
4 personer.
4 äpplen
4 msk socker, gärna muscovadosocker eller råsocker
1 tsk malen kanel
3 msk smör
1 stor kvist färsk rosmarin
Vaniljglass
Gör så här:
1. Skölj äpplena och skär bort kärnhusen. Skär fruktköttet i skivor. Vänd runt skivorna med sockret och kanelen.
2. Hetta upp smöret i en stekpanna. Repa i rosmarinbladen. Fräs äppelbitarna tills de mjuknat något, sockret smält och de fått lite färg.
3. Servera genast med glass.
Smulpaj
Varför krångla till det? Så mycket enklare blir det inte – inte så mycket godare heller.
Tid: 45 minuter.
6 personer.
Smulet:
3 dl müsli, gärna någon sort med nötter eller mandel
1 dl vetemjöl
2 msk socker (hoppa över om müslin är sötad)
100 g smör
Fyllningen:
1/2 citron
5 äpplen
1 ugnssäker form, rund 24 centimeter diameter med fast kant eller en fyrkantig 20 x 25 centimeter.
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Häll müslin, mjölet och sockret i en bunke. Skär i smöret i bitar. Nyp ihop till en smulig deg.
3. Tvätta citronen och riv hälften av det gula på skalet.
4. Skölj äpplena och skär bort kärnhusen. Skär fruktköttet i tunna skivor. Pressa över saften från halva citronen (om inte äpplena är jättesyrliga).
5. Fyll formen med äppelskivorna och strö över det rivna citronskalet. Fördela smulet över äpplena.
6. Grädda 20 minuter i ugnen eller tills täcket fått fin färg och fyllningen blivit mosig.
7. Varm paj och kall vaniljglas är en trevlig kombo.
Tips: I stället för att smaksätta med citron kan du krydda äppelfyllningen med 1 tsk malen kanel och/eller ingefära.