Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Lööf kritisk mot de egna för nämndeman

TT

Publicerad 2018-03-07

Centerledaren Annie Lööf är kritisk till sina lokala partikamrater som nominerat den kontroversiella kvinnan till nämndeman. Arkivbild.

Centerpartiets ledare Annie Lööf är kritisk mot att partiet lokalt utsett den nu uteslutna nämndeman som står bakom de kritiserade domskälen i ett misshandelsmål i Solna.

– Värderingarna som framkommer i domskälen gör att hon inte platsar i Centerpartiet, säger Annie Lööf till TT.

Tack vare två centerpartistiska nämndemän friades en man från misstankar om misshandel av hustrun. I domskälen anges bland annat att han kommer från en bra familj till skillnad från kvinnan och att hennes trovärdighet försvagades av att hon polisanmälde händelsen i stället för att ta upp det med mannens familj.

Känt länge

Men det har varit känt sedan länge att kvinnan har kontroversiella åsikter. För 12 år sedan föreslog hon att Sverige bör ha särskild lagstiftning för muslimer, att kvinnan till exempel inte ska ärva lika mycket som en man.

Trots det har kvinnan kandiderat i flera val till riksdagen för Centerpartiet och företrätt partiet i socialnämnden lokalt, samt alltså nominerats av partiet till nämndeman.

Sköts lokalt

Nomineringar till nämndeman och poster i kommunala nämnder sköts lokalt. När det blev känt att kvinnan stod bakom domskälen tog partiledningen kontakt med partiet lokalt, som uppgav att kvinnan för länge sedan tagit avstånd från sina tidigare uttalanden och att hon skrivit under en kandidatförsäkran om att hon delar Centerpartiets värderingar.

– Jag är djupt besviken på att man har möjliggjort för henne att ha både en socialnämndspost och sitta som nämndeman. Så fort jag fick reda på det här så inledde vi en uteslutningsprocess säger Annie Lööf.

Följ ämnen i artikeln