Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kravet inifrån: Lämna partiet

Publicerad 2012-11-15

Filmade rasistbråket – nu vänder ­partikamraterna Ekeroth ryggen

SD-toppen Erik Almqvist åkte ut i kylan efter rasistskandalen.

Snart kan han få sällskap av sin nära vän – den kontroversielle Kent Ekeroth.

Nu höjs röster i partiet som kräver att han lämnar riks­dagen.

När SD-toppen Erik Almqvist använde grova rasistiska och kvinnoförnedrande ­uttryck en sen och stökig natt på Kungsgatan i Stockholm i juni 2010 var han inte ensam.

Med sig hade han partikamraten Christian Westling, som då kandiderade till riksdagen. Den tredje personen i gänget var Kent Ekeroth, som filmade hela händelsen med sin mobiltelefon.

En film som nu har läckt ut till medier – och som publicerades av tidningen Expressen i går.

Undvek votering

I går blev Erik Almqvist av med alla sina partipolitiska uppdrag inom SD.

Nu ställer sig många frågan om inte samma sak bör hända med Ekeroth, i dag rättspolitisk talesperson och en av de mest kända SD-politikerna i riks­dagen.

Sedan skandalen briserade har Ekeroth hållit sig undan. Han dök inte upp när det var ­votering i riksdagen i går och han har inte gått att nå för en kommentar om hans egen ­inblandning i bråket på Kungsgatan.

Eftersom det var Ekeroth som filmade hela händelsen har han i drygt två år vetat om att en av SD högsta företrädare har kallat folk för ”hora” och ”blatte-lover”. Han uppges dess­utom ha varit delaktig i bråket.

I går kom krav inifrån SD att även Ekeroth nu måste lämna både sina politiska uppdrag och sin riksdagsplats. En av dem som ställer kravet är Allan Jönsson, ordförande för SD i Bjuv. Han menar att både Kent Ekeroth och Christan Westling måste ta konsekvenserna av sitt agerande.

– Almqvist har varit en framträdande person som har uttalat sig på filmen, men en har spelat in och den andra har ­försvarat hans dementier och lögner, säger Allan Jönsson.

Startade gräl

Men det är långt ifrån första gången som Kent Ekeroth hamnar i trubbel. Så sent som i torsdags startade han ett gräl under en talmannamiddag i riksdagen. Enligt källor till Aftonbladet ska han bland annat ha sagt att ”inga nyanlända flyktingar har något att tillföra Sverige”.

Ekeroth innehar i dag en av de viktigaste posterna i SD-toppen. Som ledamot i justitie­utskottet är han ansiktet utåt i en av de frågor som partiet ­satsat allra hårdast på de senaste åren – kriminalpolitiken.

Kritiserat engagemang

Han är också en av de drivande personerna i den kontroversiella counterjihadrörelsen, som hävdar att Europa befinner sig i krig med islam. Hans engagemang där har både uppmärksammats och kritiserats.

Partiledaren Jimmie Åkesson ville i går inte ge några intervjuver om Ekeroths framtid. Men under sin presskonferens sa han:

– Vi har inte haft anledning att i dag fundera närmare över Kent. Det har vi kanske anledning till senare.