Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Kolla – så ser den typiska sossen ut

Publicerad 2013-04-05

”Kvinnorna bär grått – ibland med färgglad kofta”

Stefan Löfven och Carin Jämtin.

Ombudskavajen har slängts in i garderoben igen.

Den typiska sossen försöker nu i stället vara en representativ medelmåtta.

Camilla Thulin.

På S-kongressen i Göteborg är socialdemokrater lätta att känna igen.

Men i övrigt är det ny tid i det politiska klädmodet. Av Aftonbladets rundringning framkommer att sossarna klär sig ”som svenskar gör mest”.

– Man ska se vanlig ut, ­säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors, 56.

Har tagit över

Till och med slipsen har tappat politisk färg.

– Reinfeldt har i princip ­tagit över den röda slipsen, säger retorikexperten Elaine Eksvärd.

Förr kunde den tidigare ledarskribenten och medförfattaren till boken ”Stil och politik” Barbro Hedvall, 69, skilja ut en socialdemokrat på långt håll:

– I varje fall en politiskt ­aktiv, den gamla typen med ombudskavaj. Den satt lite illa och var av taskig kvalitet.

Hon totalsågar även S-kvinnornas tidigare framtoning:

– Kvinnorna låg gärna tre säsonger efter med modet. Det fanns en period när nästan alla socialdemokratiska kvinnor verkade ha varit hos samma frisör och hade blivit härjade. De var mer eller mindre kortklippta.

Kostym regel

Mörk kostym var tidigare otänkbart. Nu är det mer regel än undantag. Gärna i olika grå nyanser, och till det en ljus skjorta.

– Det har varit en väldigt intressant förändring på sju, åtta år, nu är de ett tvärsnitt, som folk är mest, säger Hedvall.

Modedesignern Camilla Thulin, 51, beskriver sossarnas stil:

– Grått, men kvinnorna kan ta till en färgglad kofta ibland.

Sossarna får heller inte sticka ut med varken märkesväskor eller bälten som är kopior. Det har tidigare partiledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt lärt sig.

Så är en typisk sosse

KVINNA 54 procent är kvinnor och genomsnittsåldern är 49,6 år.

TJÄNSTEMAN Kärnan bland S-väljarna finns inte längre hos arbetar­klassen, endast 38 procent är arbetare.

LÅGINKOMSTTAGARE De flesta av S-väljarna har det skralt i kassan även i början av varje månad. Två femtedelar, har medellåga inkomster och en femtedel har låga. De övriga har det desto bättre med medelhöga inkomster. Av ­alla har drygt 10 procent en riktigt hög månadslön.

PRIVAT SEKTOR En majoritet är anställd i den privata sektorn, hela 53 procent. 34 procent jobbar under kommunal ledning och 13 procent statligt.

FACKAKTIV De flesta S-väljare tillhör fortfarande LO, med 38 procent. Bara 26 procent tillhör annat fack. 36 procent är inte medlem i något fackförbund.

OUTBILDAD Endast 30 procent har studerat vidare efter gymnasiet. 38 procent stannade vid sin gymnasieutbildning och 29 procent har bara gått ut grundskolan.

TEKNIK Av de som studerat efter nionde klass har de flesta antingen studerat teknik/industri/transport eller ekonomi/handel eller ­hälso/sjukvård.

STADSBO 26 procent har vuxit upp på ren landsbygd, 32 på en mindre tätort och 24 i en stad eller större tätort. Drygt 10 procent spenderade barndomen i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

ORELIGIÖS De allra flesta av S-väljarna går aldrig i kyrkan, närmare bestämt 50 procent. 29 procent har dragit ner på ransonen rejält och gör det ”mer sällan”. 14 procent tittar förbi en kyrka några gånger om året och bara 7 procent gör det minst en gång i månaden.