Forskare vill ersätta lampor med självlysande växter

Publicerad 2013-05-12

Här är männen som vill byta ut glödlampor mot självlysande växter.

Nu kämpar tusentals nätaktivister för att den lysande idén ska bli verklighet – med hjälp av genteknik.

– Rädsla ska inte hålla oss ifrån att tänja gränserna för var syntetisk biologi kan göra, säger en biologen Omri Amirav-Drory till Wired.

Tänk dig en värld där glödlampor bytts ut mot självlysande krukväxter.

Där vägbelysningen bytts ut mot självlysande träd.

Det kan bli verklighet inom en snar framtid, enligt forskare verksamma vid Singularity University i Silicon Valley, USA.

Sofistikerad teknik

Enligt New York Times bygger tekniken på en mix av syntetisk biologi, genteknik och självlysande bakterier.

Nyckeln till de självlysande växterna är enzymet luciferasi – samma ämne som bland annat får eldflugor, samt vissa svampar och bakterier att lysa. Med hjälp av detta naturliga ämne hoppas forskarna kunna skapa modifierade gener – som kan sprutas in i växter.

Men först behövs pengar.

Och hittills har det inte varit några problem.

Oroande utveckling

På två veckors tid drog projektet in 250 000 dollar, motsvarande dryga 1,6 miljoner kronor, via sajten Kickstarter, där entreprenörer kan samla in pengar genom små privata bidrag, så kallad Crowdfunding, skriver New York Times.

Samtidigt väcker projektet oro bland miljöorganisationer. Särskilt vänder man sig emot projektets ambition att lägga ut manualer på nätet så att var och en ska kunna skapa sin egen självlysande växt.

I ett brev som skickats till det amerikanska jordbruksdepartementet skriver organisationerna Friends of the Earth och ETC Group att projektet kommer troligen resultera i "omfattande, slumpmässig och okontrollerad" användning av "kontroversiell och riskfylld" teknik, enligt New York Times.

”Lagligt och etiskt”

Forskarna bakom projektet tar dock kritiken med ro.

– Det här är så uppenbart vackert, ofarligt, lagligt och etiskt.

– Om det inte blir tillåtet att göra det i ett land är det bara att göra det i ett annat land, precis som med stamceller. Annars går vi under jorden, för den här teknologin blir bara billigare och billigare, samtidigt som DNA-tekniken blir bättre och snabbare, säger Omri Amirav-Drory till Wired.