Reinfeldt duckade för frågor om Lööfs miss
Publicerad 2013-05-02
När Fredrik Reinfeldt (M) utfrågades i KU vägrade han att svara på varför näringsdepartementet lämnat ut handlingar till Sveriges radio men inte till Aftonbladet.
I stället hänvisade statsministern till Annie Lööf (C):
– Jag känner inte till det enskilda ärendet.
I förra veckan klev näringsminister Annie Lööf upp i utfrågningsbåset inför konstitutionsutskottet, KU, för andra gången.
I förmiddags var det Fredrik Reinfeldts tur att bli hårt pressad.
”Det beklagar vi”
Lööf och regeringen blev KU-anmäld i slutet av förra sommaren efter att Aftonbladet begärt ut näringsdepartementets festnotor och en sammanställning av samtliga departements representation. Sammanställningen lämnades först ut till SR:s Ekot – som inte ens hade begärt ut handlingarna – samtidigt som Aftonbladet fick vänta.
När Lööf senast utfrågades bad hon om ursäkt elva gånger. Reinfeldt nöjde sig med en gång.
– Ibland kan det bli fel. Det beklagar vi, säger Reinfeldt.
Sedan började istället hans försvarstal.
Skyllde på media
Fredrik Reinfeldt försvarade att det numera kan ta längre tid att få ut handlingar – för att de måste sekretessprövas innan. Till synes obetydliga uppgifter kan i ett sammanhang utgöra ett hot för rikets säkerhet eller centrala statsledningen.
– Jag beskriver en utveckling med tryckfrihetsförordningens regler där vi över tid ser allt oftare att man ber om sammanställningar av olika slag. Man ber ut ett dokument som i realiteten innebär hundratals dokument. Då är vår poäng att går man igenom vart och ett av dessa dokument för sig kanske det inte säger så mycket. Men om man använder dem för att lägga ett allt större och omfattande pussel så kan man med hjälp av detta kartlägga hur den centrala statsledningen fungerar och rör sig.
Kände inte till fallet
Statsministern hade inget svar på varför handlingarna då lämnades ut till Ekot och TT, men till Aftonbladet först ett dygn senare. Och höll inne på svaren även i andra frågor.
– Jag känner inte till enskilda ärenden.
Hur ser du då på hanterandet?
– Jag tycker att Annie Lööf i två utfrågningar har svarat på de frågorna och att det är i grunden det som konstitutionsutskottet har att pröva.
Men hur ser du på hanterandet, du är ändå hennes chef?
– Jag tycker att vi alltid ska fullfölja tryckfrihetsförordningens regelverk om skyndsamhet och det gäller i det här såväl som i andra fall. Jag har sagt att det allra flesta fall så görs det men ibland så blir det fel. Då har vi anledning att rätta till det.
KU-ordförande kritisk
KU-ordförande Peter Eriksson var efter utfrågningen kritisk till Reinfeldts slingriga svar.
– Han borde ha varit mycket skarpare och tydligare med att vi ska ta tag i dom här problemen och det datumet ska det fungera. Det är inte acceptabelt att man fortsätter slira på grundlagen på det här sättet. Jag tycker det är förfärligt mot alla myndigheter runt i Sverige som faktiskt gör sitt allra bästa för att uppfylla offentlighetsprincipen.
Eriksson och KU kommer inte hålla tillbaka i sitt utlåtande som ska vara klart någon gång i maj.
– Jag tror att vi kommer kunna rikta en ganska skarp kritik gentemot regeringen i de här frågorna. JO:s kritik var också väldigt skarp. Jag hoppas att det ska bita.
Fredrik Reinfeldt blev även utfrågad av KU om sin inblandning i saudiaffären. Han uppgav att han aldrig var med om att några diskussioner kring detta och fick veta om bildandet av bulvanföretaget SSTI först när det blev känt i media.