Pablo Nerudas kropp grävs upp

Publicerad 2013-02-08

Pablo Neruda dog mystiskt tolv dagar efter den blodiga militärkuppen i Chile.

I snart 40 år har det spekulerats i om han mördades.

Nu ska nobelprisvinnarens och den hyllade poetens kropp grävas upp - för att få ett svar på gåtan.

Pablo Neruda.

Pablo Neruda dog den 23 september 1973, tolv dagar efter att Augusto Pinochet störtat Salvador Allendes regering och tagit makten i Chile genom en blodig militärkupp.

Vid dödsögonblicket vårdades han på sjukhus och den officiella dödsorsaken var näringsbrist efter en allvarlig prostatacancer.

Flera bedömare menar däremot att det inte var hela sanningen.

Vägde 100 kilo vid sin död

Eftersom Neruda var nära vän med den socialistiska presidenten Allende spekuleras det i om han i själva verket mördades.

Vänner menar dessutom att det är orimligt att han skulle ha dött av näringsbrist eftersom han vägde 100 kilo vid tidpunkten, skriver AP.

2011 inledde den chilenska polisen en mordutredning för att få klarhet i vad som orsakade hans död. I dag blev det klart att hans kropp ska grävas upp för att obduceras.

Fick nobelpriset i litteratur

Rättsläkare menar däremot att det kan bli svårt att fastställa dödsorsaken, till exempel om han kan ha dött av droger som pumpades i honom under cancerbehandlingen.

Pablo Neruda-stiftelsen välkomnade trots allt beskedet, skriver AP.

Pablo Neruda tilldelades 1971 Nobelpriset i litteratur. Enligt den colombianske romanförfattaren Gabriel Garcia Márquez var han "den störste av 1900-talets poeter på alla språk".