22-åring tog sitt liv på Kumla – hade kunnat räddas

Publicerad 2012-12-08

Varnade i tjugo självmordsbrev till anhöriga

Trots ett tjugotal självmordsbrev lämnades en 22-årig intagen på Kumla helt utan tillsyn i tolv timmar – kväll efter kväll.

Natten till i går hängde han sig i snöret från sina träningsbyxor.

– Vi har ringt till centralvakten och varnat för att han ska ta livet av sig flera gånger, säger Linnea, ex-flickvän till mannen.

Kumlaanstalten.

Den 22-årige mannen dömdes i början på september till 4,5 års fängelse för grovt rån och hade i torsdags kväll varit placerad på Kumlaanstalten i cirka en och en halv månad.

Klockan åtta i fredags morse gjorde personalen sin rutinmässiga morgonrond.

– Vi öppnade som vanligt på morgonen och påträffade en intagen livlös på sitt rum. Han hade tagit sig själv av daga, säger anstaltschefen Kenneth Gustafsson.

22-åringen hade hängt sig i snöret från sina joggingbyxor och en rättsläkare kallades dit för att konstatera dödsfallet.

Tjugotal självmordsbrev

Ett par timmar senare knackade två poliser på hemma hos mannens ex-flickvän Linnea och deras tvååriga son för att meddela dödsfallet.

– Det var så konstiga besked. Det var en polis som kom hem och berättade att han låstes in klockan åtta på kvällen fram till åtta på morgonen, berättar Linnea.

Hon förstod inte riktigt. Hade ex-pojkvännen varit utan tillsyn i tolv timmar trots att både hon själv och hans bästa kompis ringt och varnat Kumlaanstalten om att han inte mådde bra. De hade båda fått självmordsbrev från 22-åringen.

– Jag har fått säkert tjugo brev från honom, i alla skriver han att han inte orkar leva, säger mannens bästa vän.

”La repet runt halsen”

I det senaste brevet daterat den 31 oktober i år beskriver han utförligt hur han har försökt att ta sitt liv men misslyckats:

”Jag ställde mig på toan och satte det tjocka repet runt min hals. Sedan satte jag på en cd-spelare och stoppade in hörlurarna och satte på en sorglig låt. Precis innan jag hade tänkt hoppa ner från toastolen då går hela toan sönder i stället och jag hänger där med repet runt min hals”, skriver han.

Samma dag som bästa kompisen fick brevet slog de larm till Kumlaanstalten.

– Vi har ringt till centralvakten flera gånger. De skulle vidta åtgärder sa de. Det lät som om de tog det på allvar, säger Linnea.

Lämnades utan tillsyn

Även när 22-åringen satt häktad i Nyköping tog de kontakt med personalen efter att ha fått brev där 22-åringen skrev att han skulle ta sitt liv. I ett av dem berättade han att det blev stor uppståndelse på häktet efter att han stoppat i sig flera tabletter.

Men Kenneth Gustafsson, chef på Kumlaanstalten, har aldrig hört talas om breven, 22-åringens självmordsförsök eller Linneas och bästa kompisens samtal. Och han bekräftar att mannen lämnades utan tillsyn i tolv timmar på natten.

– Det här skedde på natten mellan torsdag och fredag. Det vi gjorde i går var att fundera mycket om det fanns några skäl för oss att ha någon särskild tillsyn på honom. Men vad vi kom fram till i går så fanns det inga indikationer på att han på något vis skulle må dåligt. Han hade ingen historia av självskadehandlingar.

Hade kunnat räddas

Inget av de samtal Linnea och mannens bästa kompis säger att de har ringt finns, enligt Kenneth Gustafsson, dokumenterat. Enligt rutinerna ska sådana uppgifter lämnas vidare till ansvarig enhetschef.

Hade det skett hade 22-åringens liv kunnat räddas.

– Om det hade varit en kille som vi befarade att han skulle ta sitt liv så hade han inte haft någonting på sig. Och han hade vistats i ett helt kalt rum och vi hade verkligen sett till att han inte hade fått möjligheten, säger Gustafsson.

Kumlaanstalten kommer nu att starta en internutredning nästa vecka.

– Den går ut på att titta på om det finns rutiner eller utrustning som behöver ändras. Det är mer för att se om det finns något som gör att sådant här kan inträffa mer sällan i framtiden.

Linnea och 22-åringens bästa vän har redan vänt sig till polisen som har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel.

– Överhuvudtaget ska det inte få hända. Och särskilt inte när vi har ringt och sagt att vi är rädda för hans liv, säger Linnea.

Fotnot: Linnea heter egentligen något annat.