Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

McDonaldschef utreds för grovt mutbrott

Uppdaterad 2012-12-17 | Publicerad 2012-12-16

En 29-årig McDonalds-chef utreds av åklagare för misstanke om grovt mutbrott i härvan med sålda arbetstillstånd till utländska medborgare på hamburgerkedjan.

I torsdags genomfördes en husrannsakan i mannens bostad.

– Min klient förnekar brott helt och hållet, säger hans advokat Gustav Linge.

Enligt kammaråklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot korruption utreds 29-åringen för att ha sålt två jobbkontrakt för omkring 100 000-150 000 kronor till två personer i Pakistan.

– De har känt till att de ska kontakta 29-åringen då han vistades i Pakistan, säger Johan Lindmark.

Det är enligt åklagaren endast en person i dagsläget, McDonalds-chefen, som delgetts misstanke om brott men fler kan komma att bli inblandade.

Togs ur tjänst

Då misstankarna mot 29-åringen och en chefskollega till honom avslöjades polisanmäldes de och togs ur tjänst.

Det ena jobbkontraktet ska enligt åklagaren ha sålts under första halvan av 2011, det andra under första halvan av 2012.

– Pengarna överlämnades kontant i Pakistan.

Åklagaren hyser förhoppningar till kringbevisningen för att stärka misstankarna mot 29-åringen.

Blev förbannad

Gränspolisen hade ärendet initialt då de bägge männen som köpt jobbkontrakten blev missnöjda och vände sig till McDonalds centralt.

– Den ene mannen var missnöjd eftersom han trott att jobbkontraktet skulle leda till att han skulle få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han fick till och med åka tillbaka till Pakistan då jobbet på McDonalds i Sverige dröjde.

Den andre mannen ska enligt åklagaren ha blivit förbannad över att han inte fick jobba så mycket som han tänkt och anmälde detta till McDonalds.

Gjorde husrannsakan

I veckan har 29-åringen begärt att få en advokat och en framställan om offentlig försvarare har lämnats in till tingsrätten.

På torsdagen genomfördes en husrannsakan i mannens bostad på Djursholm där mannens dator och annat material togs i beslag.

Flera förhör har hållits med de inblandade i jobbhärvan.

– Vi går nu vidare med de uppgifter vi fått som ska vidimeras.

29-åringens advokat Gustav Linge har i nuläget svårt att kommentera detaljer i utredningen men konstaterar att det förekommer olika versioner om vad som hänt och att ord står mot ord.

Han vill inte uttala sig om vad hans klient tror kan ligga till grund för anklagelserna mot honom som han anser är falska:

– Det är för tidigt i utredningen att säga något ytterligare, det är klart det är påfrestande för min klient att det pågår en utredning mot honom. Det är en omtumlande upplevelse.

Påföljden för grovt mutbrott är fängelse i högst sex år.

Aftonbladet har sökt McDonalds-chefen.