Diktatorns dotter kan bli Sydkoreas president

”Isdrottningen” lovar mjukare linje mot Nordkorea

Hennes bakgrund borde egentligen diskvalificera "Isdrottningen" för jobbet.

Men inte i Sydkorea. Här blir diktatorns dotter landets första kvinnliga president. Utsedd i ett demokratiskt val.

Park Geun-hye.

Park Geun-hye, 60, var bara nio år när hennes pappa Park Chung-hee tog makten i en militärkupp. Han styrde sedan landet med järnhand fram till 1979.

Under de nästan 20 åren la han grunden till Sydkoreas ekonomiska utveckling genom att starta stora företagskonglomerat, Chaebols, som än i dag dominerar landets ekonomi. Men han var också hänsynslös i sin förföljelse av politiska motståndare. Oppositionella fängslades och torterades. Park Chung-Hee var Asiens Augusto Pinochet.

Privilegierad

För den unga Park Geun-hye var det en privilegierad uppväxt. Men kantad av personliga tragedier. 1974 mördades hennes mamma av en japanskfödd korean som arbetade för Nordkorea. Kulan var egentligen ämnad för hennes pappa men träffade modern istället.

Efter det fungerade dottern i praktiken som landets första dam. Fram till hennes pappa mördades 1979 av sin egen säkerhetschef.

Trots dessa traumatiska upplevelser gav hon sig in i politiken. Sedan 1998 har hon suttit i Sydkoreas parlament. Hon försökte bli president redan 2002 men ansågs då omöjlig både för att hon var för grön och ännu en lycksökare som försökte rida på familjens kändisskap.

Brist på känslor

Hon kallas lite föraktfullt för "isdrottningen" eftersom hon i sina tal visar en total brist på känslouttryck eller empati.

Om de personliga tragedierna ligger bakom är inte känt men i vilket fall så gifte Park Geun-hye sig aldrig och har heller inga barn.

Något hon haft glädje av i valrörelsen. Sydkoreansk politik är ökänd för korruption och väljarna uppfattar det som positivt att hon inte har en massa familjemedlemmar som vill stoppa fingrarna i statens numera välfyllda syltburk.

Bakgrunden som diktatorns dotter ligger henne däremot i fatet i delar av befolkningen. Park Chung-hee hatades på sin tid av vänstern. Även om dottern pliktskyldigast bett om ursäkt för de övergrepp som begicks under hennes pappas styre så är det många som inte litar på henne.

Fängslad

En ödets ironi är att Park Geun-hyes motståndare Moon Jae-in var en av de aktivister som drabbades av hennes pappas repressiva styre. Under 70-talets satt han fängslad för sina oppositionella åsikter.

Han ställer upp för det liberala partiet medan diktatorns dotter är de konservativas kandidat. I många frågor är det dock rätt lite som skiljer dem i praktiskt politik.

Båda har lovat att ta itu med de Samsungs, Hyundais och de andra stora konglomeratens inflytande i samhället. Företagsledarna ser sig ofta som att de står över den folkvalda makten.

Båda hävdar att de står för en mer mjukare politik mot sin andra halva, Nordkorea. Nuvarande presidenten har kört en tuff linje med sanktioner.

Park Geun-hye vann en kanpp men ändå klar seger.<

ANNONS