Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Bäckström sätter press på LO

Publicerad 2013-02-12

Nu försöker Svenskt Näringsliv sätta press på LO.

Om inte facket går med på att turordningsreglerna förändras kommer man försöka mobilisera för en lagförändring.

– Vi måste modernisera regelverket, säger Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv.

Sedan tidigare är det känt att Svenskt Näringsliv vill förändra turordningsreglerna i las, lagen om anställningsskydd. Enligt arbetsgivarorganisationen så behöver reglerna förändras och vara mer inriktade på kompetensen hos personalen i stället för antalet anställningsår.

Sedan en tid tillbaka diskuteras just detta med motparten PTK på tjänstemannasidan som en del av förhandlingar om en nytt omställningsavtal.

Börjar bli bråttom

Men än så länge har det inte inletts några förhandlingar på arbetarsidan med LO. Stämningen mellan parterna är i dag frostig efter att de centrala förhandlingarna om jobbpakten bröt samman. För några år sedan försökte parterna ge sig på att nå fram till ett nytt huvudavtal, som skulle ersätta Saltsjöbadsavtalet från 1938. Men en av anledningarna till att detta misslyckades var just att parterna stod så långt i från varandra när det handlar om turordningsreglerna.

På en träff med journalister i riksdagen i dag meddelade Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström att han hoppas att frågan ska lösas mellan parterna – men att det börjar bli bråttom.

– Det som händer under det här året kommer nog att bestämma rätt mycket vilken väg som väg som man kan gå, säger han.

LO och Svenskt Näringsliv har kommit överens om att man på var sitt håll ska utreda möjligheterna att inleda diskussioner. Men av flera olika anledningar detta dragit ut på tiden.

Har inte hört från LO

– Vi har ännu inte hört från LO att man beredd att ta i turordningsreglerna. Jag tror inte de heller har tänkt igenom vad de kan tänka sig att vinna på det, vad de kan lägga i sin vågskål som är bra för den enskilde. Det formas nog rätt mycket nu under våren och sommaren så får vi se senare i höst vilken väg det går. Om det inte går då måste vi tänka om, säger han.

Enligt LO kommer deras utredning i frågan vara klar först om en månad. Först därefter kan styrelsen besluta om man är beredd att sätta sig i förhandlingar om ett nytt omställningsavtal.

– Det har dragit ut på tiden, både på grund av Svenskt Näringsliv och eftersom vi har fått en ny ledning, säger Lars Thörn, chef på LO:s arbetslivsenhet.

Lagen – ett undantag

Sedan Saltsjöbadsavtalet kom till så har tanken varit att det är parterna själva, och inte politiken, som till stor del själva ska ta ansvar för hur det fungerar på den svenska arbetsmarknaden via avtal. När lagen om anställningsskydd kom till i början av 1970-talet, för att sedan uppdateras i början av 1980-talet, så gjordes undantag.

Men om inte parterna kommer överens så säger Urban Bäckström redan nu att Svenskt Näringsliv kommer att opinionsbilda för att frågan ska lösas via lagstiftning.

Men även denna fråga kan bli komplicerad. De tre småpartierna i alliansregeringen har länge krävt en uppluckring av las, men Moderaterna har hårdnackat kämpat emot.

Men nu tycker sig Bäckström, som har en bakgrund inom M, att det kommer nya signaler.

”För stor tilltro”

– Även de håller på och formar sin uppfattning. Det verkar som om de har glidit från att säga att las inte spelar någon roll till att det nu har en viss betydelse. Jag noterade trycket på förra Moderat-stämman och det ska bli intressant att se vad som händer nu, säger han.

Enligt Bäckström så har Moderaterna haft för stor tilltro till las.

– De har haft för stort tilltro till att den inte är skadligt för arbetsmarknaden och det svenska näringslivet. Där har man gjort en felbedömning. Men nu verkar man ha ändrat sig, det är ju bra. Dessutom måste ju Moderaraterna vara beredda att förhålla dig till frågan om parterna inte klarar av det.