Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Talibanerna flyttar fram sina positioner inför västs tillbakadragande

Mullah Abdul Salam Zaeef, talibanregimens ambassadör i Pakistan.

Talibanerna är som en stat i staten.

De kontrollerar delar av Pakistan och Afghanistan. Nu när västvärlden drar sig tillbaka från Afghanistan vid årsskiftet vill talibanerna flytta fram sina positioner.

Talibanerna består av olika grupper med skiftande agendor och åsikter. Men gemensamt har de att de vill förvandla Pakistan och Afghanistan till strikt islamistiska samhällen som styrs av sharialagar. Lite efter den modell som de tillämpade i Afghanistan när de tog makten där 1996 och styrde tills de störtades av USA 2001.

Det skedde som straff för att talibanerna gav al-Qaida ledaren Usama bin Ladin skydd och vägrade lämna ut honom efter terrordåden den 11 september.

Sedan dess har talibanerna jagats av Pakistans armé i samarbete med den internationella Isaf-styrkan som domineras av USA. De pakistanska offensiverna i gränstrakterna har avlöst varandra. Ofta med stora förluster som följd på båda sidor.

Terrordåd mot sjukvård

Pakistan är dessutom ett av de länder som drabbats värst av terrorattacker efter 2001. På sistone har mycket av terrorn riktats mot organisationer som genomför poliovaccineringar. Ett påfund talibanerna hatar.

Målet för Pakistan och västvärlden har varit att krossa de talibanska grupperna för att på så sätt uppnå politisk stabilitet i Pakistan och Afghanistan som åtminstone på pappret numera är demokratiskt styrda länder.

Men det har visat sig svårt för att inte säga omöjligt.

Talibanerna domineras av folkgruppen pashtuner som traditionellt rör sig fritt i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan. Detta är områden som aldrig stått under stark kontroll från centralregeringen vare sig i Pakistan eller Afghanistan.

Under talibanerna har det blivit laglöst land. I slutet av 90-talet besökte jag Peshawar, staden där militärskolan attackerats, och kunde vandra runt i gränderna utan problem.

I dag reser ingen västerlänning men självbevarelsedrift i detta område. Det är helt enkelt för farligt.

Osynligt krig under flera år

Efter mer än ett decennium har omvärlden givit upp, även om de ansvariga givetvis inte vill framställa det på det sättet.

Vid årsskiftet tar Afghanistans armé och polis över ansvaret för landets försvar. En armé som tränats av USA under många år men ständigt försvagats av massdesserteringar och ett uselt rykte. Dessutom infiltreras armén av talibanerna.

Runt 10 000 amerikanska soldater stannar kvar under en övergångsperiod men kommer i normalläget att hålla en väldigt låg profil vanliga.

Däremot kommer man att fortsätta sina drönarattacker mot talibanska mål inne i Pakistan.

Detta osynliga krig har pågått i många år och upprört många pakistanier.

Många fruktar att effekten av det utländska tillbakadragandet blir att talibanerna kan flytta fram sina positioner. Kanske till och med så småningom ta över makten med våld eller tvinga till sig inflytande över politiken i framförallt Afghanistan.

Redan märks en ökad aktivitet hos talibanerna både i Afghanistan och Pakistan.

Attacken i Peshawar är definitivt inte den sista vi kommer att få se.