Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Exklusivt: Mahmoud Abbas om Sveriges erkännande av Palestina

Uppdaterad 2014-10-31 | Publicerad 2014-10-30

Här får Mahmoud Abbas besked av statsminister Stefan Löfven (S) om att Sveriges regering har erkänt staten Palestina.

Den palestinska presidenten säger i en exklusiv intervju med Aftonbladet att han är mycket tacksam.

– Sverige är pionjärer, nu hoppas jag att andra länder i Europa följer efter.

När statsminister Stefan Löfven (S) för några veckor sedan läste upp regeringsförklaringen stod det klart att Sverige planerade att erkänna staten Palestina. I förmiddags togs det formella beslutet på ett regeringssammanträde.

Direkt efter ringde statsministern till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, ledande inom Fatah, och berättade nyheterna. Aftonbladet fick under dagen en exklusiv telefonintervju med Abbas från hans högkvarter i Ramallah på Västbanken.

– Vi är väldigt glada över nyheterna från Sverige. Vi är inte förvånade, men det är goda nyheter för det palestinska folket att den svenska regeringen har erkänt Palestina som stat. Det är det första landet inom EU som har gjort det. Vi är mycket tacksamma, säger han.

Den svenska regeringens mål med dagens besked är att bidra till att de havererade fredssamtalen mellan israelerna och palestinierna återupptas. Under samtalet mellan Löfven och Abbas togs också kommande steg i processen upp.

– Vi pratade om erkännandet och om de steg som bör tas i framtiden. Jag sa att erkännandet är ett väldigt viktigt steg men efter det krävs det förhandlingar med israelerna om detaljerna, kärnämnena som finns i Oslo-avtalet, säger Mahmoud Abbas.

Hoppas på att fler följer efter

Sverige är det första EU-landet som erkänner Palestina som stat. Nu hoppas den palestinska presidenten att fler ska följa efter.

– Självklart hoppas jag det. Det här är ett initiativ från Sverige som innebär att de är pionjärerna i den här frågan.

Sedan regeringens planer blev kända har det kommit kritik både från Israel och USA. Men Abbas menar att de inte har någon rätt att kritisera den svenska regeringen.

– Jag hoppas att amerikanerna förstår att detta erkännande inte är något emot Israel. Det är bara ett riktigt sätt att erkänna det palestinska folket, Palestina som stat.

Mahmoud Abbas lyfter också fram de speciella historiska band som finns mellan palestinierna och Socialdemokraterna.

– Jag hoppas att vi kommer att fortsätta vårt samarbete även i framtiden och jag hoppas och tror att det kommer finnas en roll för den svenska regeringen i den nära framtiden med att skynda på fredsprocessen mellan oss och israelerna.

Löfven: "Vi har valt fredens sida"

Statsminister Stefan Löfven kallar dagens besked från regeringen för "historiskt".

– Det är inte det avgörande steget, men det är ett steg som ändå ger hopp om att kunna återuppta fredssamtalen.

Under kvällen valde Israel att kalla hem sin ambassadör som en följd av beslutet.

– Jag vill inte dramatisera detta. Vi visste från början att Israel skulle vara kritiska mot vårt beslut. Jag har respekt för deras kritik samtidigt som jag vill vara tydlig med att vi står fast vid att vårt beslut är det rätta, säger Stefan Löfven.

– Jag är övertygad om att både Sverige och Israel har ett gemensamt intresse av att upprätthålla och stärka våra goda bilaterala relationer.

Han menar att den svenska regeringen inte har valt någon annan sida än "fredens" och att man planerar att ha nära kontakt med både Palestina och Israel.

– Jag betonade också till Abbas att om det är någonting som vi kan göra som parterna är överens om att vi kan bidra med, så vill vi gärna göra det.

Den svenska regeringen stödjer idén om en tvåstatslösning som utgår från 1967 års gränser. Löfven menar att det svenska beskedet redan nu har skapat ringar på vattnet.

– Vi hör redan nu att den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet tycker att det här är ett bra beslut. Vi har sett beslutet i det brittiska underhuset om att rösta för en palestinsk stat. Det pågår dessutom diskussioner i flera andra europeiska länder.

På hemmaplan har regeringen fått hård kritik för att beslutet kommer vid del tidpunkt och att processen inför det har varit felaktig. Men enligt Löfven är risken snarare att det kommer för sent.

– Vi ser ytterligare bosättningar och mer motsättningar. Därför är det så viktigt för oss att stärka den moderata falangen av palestinierna.

"Någon gång kommer ett genombrott"

Stefan Löfven menar att Sverige nu kan ställa hårdare krav på Palestina när det gäller demokratisk utveckling, jämställdhet och seriöst agerande i fredsförhandlingarna.

– Dessutom måste Israel sluta med bosättningarna och göra sitt för att det ska bli verklighet med en tvåstatslösning. Det gäller att titta framåt. Det är för många som tittar bakåt när det gäller den här konflikten. Hoppet finns där, det får man aldrig ge upp. Någon gång kommer ett genombrott.