Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Psykvård för dagispedofilen

Publicerad 2014-09-10

Utredaren: Han ville nog fortsätta sin verksamhet

Förskolepraktikanten i Högsby greps och erkände övergrepp mot 14 förskolebarn.

I dag dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

– Han visade aldrig någon ånger, säger spaningsledaren Anders Pernius.

Den 21-årige mannen åtalades i juni på 26 punkter.

Enligt åtalet hade mannen filmat och fotograferat övergreppen på förskolan och spridit bilderna via olika chattprogram. Merparten av barnen, som är i åldern två till sex år, har han kommit i kontakt med när han praktiserade på en förskola.

Åklagaren en gedigen bevisning gentemot 21-åringen, bland annat hans egna inspelningar och bilder på övergreppen samt flera inspelade förhör med de utsatta barnen och förskolepersonal.

Övergrep i flera månader

21-åringen började på förskolan den 27 januari och ska begått sitt första brott redan under sin första arbetsdag.

Övergreppen ska sedan ha fortsatt fram till och med hans sista dag på förskolan, den 3 april.

Dagen efter greps han.

Det började med en våldtäktsanmälan mot en femårig flicka, men kort efter det tillkom nya fall. Polisutredningen pågick i tre månader.

Spaningsledaren, kriminalkommissarie Anders Pernius berättar att man förstod snabbt att det skulle bli en väldigt speciell utredningen och att den skulle växa.

– Det fanns inga referenser att gå efter. Jag har inte hört om något liknande ärende i Sverige där någon gjort så många brott under kort tid och på ett ställe, säger Pernius.

Polis: Han visade ingen ånger

21-åringen nekade först men erkände därefter praktiskt taget allt som utredarna konfronterat honom med. Under långa förhör berättade 21-åringen om övergreppen mot dagisbarnen.

– Han visade ingen ånger. Han berättade som om det var naturligt, säger Anders Pernius.

Vad fick du för uppfattning av den misstänkte?

– Att han inte hade samma normer som vi, att han inte hade samma tankar och idéer som vi. Det begriper man när han berättar. Han berättade rakt av det han hade att berätta. Och det verkade som om han hade gott minne av just de händelsena.

Anders Pernius berättar att 21-åringen verkade oberörd när han återgav detaljer om övergreppen under förhören.

– Jag uppfattade att han kände om om det var naturligt. Det blev ingen reaktion, han berättade sin story, sen var det bra med det.

Tror nu att han berättat om alla sina brott?

– Jag hoppas det. Han är 21 år så det har gått några år som man inte vet vad som hänt. Vi har funderat på vad som hänt innan det här, men inte fått fram mer.

Verkade han vilja bli stoppad i det han gjorde?

– Nej. Han ville nog fortsätta sin verksamhet.

Pernius beskriver utredningen som obekväm och påfrestande för alla inblandade.

Barn och vuxna som omfattades av utredningen erbjöds hjälp av barn- och vuxenpsykiatrin. De som ingick i polisens team fick avlastningssamtal.

Särskild utskrivningsprövning

Idag klockan 11 föll domen i Kalmar tingsrätt: 21-åringen döms till rättspsykiatrisk vård.

Därmed går domstolen på samma linje som Socialstyrelsens rättsliga råd, som slagit fast att det finns medicinska förutsättningar för att lämna över 21-åringen till rättspsykiatrisk vård.

21-åringen döms för flera fall av grova våldtäkter mot barn, grova sexuella övergrepp mot barn och grova utnyttjanden av barn för sexuell posering samt grovt barnpornografibrott.

Vården kombineras med särskild utskrivningsprövning.

– Jag tycker att det blev rätt påföljd. Jag kan inte tänka mig att en frisk människa skulle göra det han gjort, säger Anders Pernius.