Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Här exploderar bomben bakom SVT:s reporter

Publicerad 2014-07-29

Mitt i SVT:s liverapportering från krigets Gaza slår en stor och högljudd robot ner alldeles i närheten av reportern Susan Ritzén.

– Träffen kom obehagligt nära, säger hon till SVT.

Mitt i Susan Ritzéns direktrapportering i SVT:s nyhetssändning från det våldshärjade Gaza City hörs ett dånande ljud innan en kraftig explosion hörs och husen i bakgrunden träffas av ett starkt ljus.

– Bomben föll 40, 50 meter från balkongen där vi stod, säger hon till SVT efteråt.

Susan Ritzén försvann ur bild, men kom snabbt tillbaka och fortsatte sin rapportering.

– Ja, ni märker ju. Det här var alltså en bomb från ett plan. Det är de kraftigaste bomberna som smäller. Ni hör kanske också eldgivningen från fartygen här ute med lite mindre bomber. Det här är vardagen nu för människor i Gaza, säger hon i direktsändningen.

Osäkert även för journalister

Situationen för journalister som rapporterar från Gaza är osäker. Flera har skadats i israeliska flyganfall, enligt organisationen Committé to Protect Journalists, en organisation som värnar pressfriheten i världen.

Senare på kvällen skriver Susan Ritzén ett inlägg på Facebook.

"Tyvärr är det bara en av ett antal missiler från F16-plan som Anna (fotografen Anna Stålberg reds. anm.) och jag haft nära kontakt med på sistone. Så vi är inte ens skärrade ikväll. Det är en märklig vardag detta", skriver hon.

Till SVT säger Susan Ritzén att det antagligen var tre strandvillor i bakgrunden som var målet för attacken.

– De har beskjutits intensivt hela dagen. De är tomma på folk och jag vet inte vem som äger dem, men det är sannolikt tillgångar som tillhör någon milisgrupp eller medlemmar av Hamas, säger Susan Ritzén till SVT.