Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Flaggkupp i New York gäckar polisen

Uppdaterad 2014-07-24 | Publicerad 2014-07-23

Någon bytte ut den amerikanska flaggan mot vit flagg på klassiska landmärket Brooklyn bridge i New York.

Vanligtvis vajar två amerikanska flaggor över hängbron mellan Brooklyn och Manhattan. Men på tisdagsmorgonen var de utbytta mot vit flagg, eller snarare en vittvättad version av originalet med stjärnor och ränder som syntes svagt genom det vita.

– Det är märkligt. Det är galet att någon skulle kunna ta sig upp dit utan att någon märker det, säger ett vittne till CBS New York.

Polis och kriminaltekniker kliar sig i huvudet. Övervakningskameror visar hur en liten grupp människor rör sig över bron strax efter klockan tre på natten. Samtidigt slocknar lamporna som brukar lysa upp bron.

Kunde varit värre

Brooklyn bridge är en viktig transportled. Varje dag passerar 120 000 fordon, 4 000 fotgängare och 3 100 cyklister över bron.

– Det var tur att de bara satte upp en flagga och inte en bomb, säger en poliskälla till New York Post. Det kunde innebära en katastrof. Vem vet hur mycket skada det hade kunna göra. Det är pinsamt.

Det visade sig att gärningsmännen täckt över lamporna för att undvika att bli upptäckta. Det är troligt att de klättrat upp för en vajer och tagit sig igenom en låst port.

Konstprojekt?

Nu frodas teorierna om vad som egentligen hänt. Många tror inte att det handlar om en terrorhandling eller ett politiskt budskap.

– Det kan vara ett konstprojekt, eller någon som vill skicka ett meddelande, säger John Miller från New York-polisen på en presskonferens.

Han tillägger:

– Vi tar inte lätt på detta, och ser det inte som ett skämt, som konst eller ett budskap. De som står bakom detta sätter både sig själva och andra i fara och vi ska därför efterforska detta, säger han enligt nyhetsbyrån AP.