Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

För tidigt att ropa att faran över

Putins ständigt skiftande besked gör honom svårtolkad

Putins besked är en klar eftergift till västvärlden och en indikation på att han vill gräva ner stridsyxan.

Men med tanke på alla dubbla budskap från Moskva är det för tidigt att ropa faran över.

Tajmingen i den ryske presidentens besked att han inte längre vill ha befogenhet att invadera Ukraina tyder på att han vill undvika utökade sanktioner från västvärlden.

När EU:s utrikesministrar i går höll möte i Bryssel hotade de med utökade sanktioner ifall Ryssland inte bidrog till att få slut på striderna i östra Ukraina. Även om de nuvarande sanktionerna mest inneburit obehag för ett antal personer i Putins närhet så vill presidenten förmodligen inte riskera större ekonomiska problem. Hans popularitet bygger i grunden på att de flesta ryssar fått höjd levnadsstandard de senaste 15 åren.

Annars är det inte lätt att hänga med i Vladimir Putins Ukrainadans.

I lördags gav han sitt stöd till den fredsplan som Ukrainas nye president "chokladkungen" Petro Porosjenko lanserat. Bara för att samma dag ge order om en stor rysk militärövning med 65 000 soldater i Ukrainas närhet.

Svaghet

Det verkar som Putin är rädd att minsta eftergift han gör ska tolkas som en svaghet av väst och andra meningsmotståndare. Därför vill han samtidigt visa att han minsann inte tänker vika ner sig.

De ständiga dubbla budskapen bidrar till att förvirra och splittra enigheten i väst. De är också tänkta för en inhemsk publik.

Putins tuffa linje i Ukrainafrågan har åter fått hans popularitet på hemmaplan att skjuta i höjden. Nationalismen är på frammarsch i Ryssland och det är fler än Kreml som ogillar att Nato och EU hela tiden närmar sig Rysslands närområde.

Kanske hade Putin hoppats på ett scenario liknande det på Krim när betydande delar av lokalbefolkningen plötsligt ställde sig positiv till att tillhöra sin gamla herre Ryssland istället för Ukraina. Det bidrog till ett oblodigt övertagande.

Men trots att ryska separatister under mer än en månad ockuperat byggnader och stridit i östra Ukraina så har civilbefolkningen inte uttryckt någon vilja att bli en del av Ryssland. Utan ett sådant stöd får Ryssland svårt att annektera östra Ukraina.

Sträckt ut en hand

Mot alla odds lyckades Ukraina dessutom genomföra presidentvalet för snart en månad sedan på ett acceptabelt sätt. Ett val som gav en mycket tydlig seger till Porosjenko. Landet har därmed fått en legitim och folkvald president. Den stenrike chokladfabrikören har varit bestämd med att separatisterna i öst måste upphöra med sina aktioner men samtidigt sträckt ut en hand till Ryssland. Han har ett flertal gånger talat med Vladimir Putin i telefon.

Kanske har Putin bestämt sig för att ändra taktik i sina försök att hindra Ukraina från att skriva på associationsavtalet med EU och närma sig Nato. Den militära kortet har bara delvis fungerat. Den politiska prislappen har blivit hög för Ryssland och riskerar att bli ännu högre ifall han fortsätter.

Men alla skiftande besked gör det omöjligt att veta hur Putin egentligen tänker. Hans senaste drag innebär inte på något sätt att Ukrainakonflikten är löst. Ryssland har fortfarande ett militärt övertag på Ukraina.

Fortsättning följer.