Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Både vänster- och högervindar i Europa

Wolfgang Hansson: Trots allt ser det ut som att konservativa EPP blir störst

Bilden av Europa är splittrad inför dagens EU-val.

Högerextremisterna och högerpopulisterna går fram på bred front men samtidigt blåser det också vänstervindar över kontinenten.

Ändå talar mycket för att det konservativa blocket behåller makten i EU-parlamentet.

Sent i kväll får vi veta hur det går.

I krisens Europa är det lösningar för att komma ut ur arbetslöshet, dålig tillväxt och försämrad levnadsstandard som vanliga människor desperat söker efter.

Missnöjet och frustrationen är den här gången väldigt utbredda i alla läger oavsett politisk färg.

I Storbritannien är det en konservativ regering som haft huvudansvaret under en stor del av krisen. Därför är det mot David Cameron som människors vrede riktas.

I Frankrike tog socialistpartiet över mitt i eurokrisen med många löften om hur ekonomin skulle ta fart. Men president Hollande visade sig inte ha någon motmedicin, åtminstone inget recept som fungerar. Följaktligen är hans popularitet i absolut bottenläge och med det även socialistpartiets.

Vinnare: De vid sidlinjen

De som fått ta ansvar för krisen är i många fall de som får betala priset i EU-valet. Med 26 miljoner arbetslösa runtom i Europa är det kanske inte så konstigt.

Vinnare verkar vara de som suttit vid sidlinjen och varit kritiska.

Och de som lyckats fånga upp de folkliga stämningar av missnöje som rullat fram likt en flodvåg över Europa.

Bäst har partier på ytterlighetskanterna lyckats i majoriteten av länderna.

I Österrike, Frankrike, Storbritannien, Grekland och Danmark har högerextremister och högerpopulister stormat fram i opinionsmätningarna. Flera av dem ser ut att kunna fördubbla sina resultat från det förra EU-valet 2009.

Bäst i absoluta tal går brittiska Ukip och franska Nationella Fronten.

Men opinionsmätningar är en sak. Val en annan.

Kraftiga svängningar

Det verkar det islamfientliga partiet PVV i Holland under Geert Wilders ledning få erfara. Bara någon månad före valet hade de nästan 18 procent i opinionsmätningarna. Men när holländarna röstade i torsdags såg de ut att ha ändrat sig. Inget färdigt resultat presenteras förrän sent i kväll men vallokalsundersökningarna ger bara partiet 12 procent.

Så frågan är om valvinden allmänt vänt i Europa senaste månaden eller om Holland är ett specialfall. Wilders valresultat kan tyda på att opinionsmätningarna övervärderat det verkliga stödet för högerpopulister och högerextremister.

Mot det talar brittiska Ukips kraftiga framgångar i lokalvalen som hölls samtidigt med EU-valet. De verkar vara på väg att åstadkomma den jordbävning i det politiska landskapet som de utlovade.

I länder som drabbats särskilt hårt av eurokrisen verkar extremvänstern ha vunnit nya sympatisörer. De går framåt i länder som Irland, Spanien och Grekland som alla tvingats ta nödlån från EU. Motprestationen har varit kraftiga nedskärningar av den sociala välfärden och statens budget i största allmänhet.

Men vanans makt är trots allt stor.

Konservativt i mätningen

I den sista opinionsmätningen som presenterats för hela Europa inför valet ser det ändå ut som den konservativa partigruppen i EU-parlamentet, EPP, blir den största även om de väntas förlora 40 platser jämfört med 2009.

Och trots alla avhopp till extremhöger och extremvänster blir socialister och demokrater, S&D, näst största grupp med 201 platser.

Förmodligen kommer extremhöger och extremvänstern få in betydligt fler kandidater än tidigare men de kommer ändå att ha ett begränsat inflytande. Redan i dag samarbetar EPP och S&D i många frågor. Där så sker kommer de fortfarande att ha en betryggande majoritet.

Det är när de stora höger- och vänsterblocken inte kan enas som extremisterna har en större chans till inflytande än tidigare.

Men eftersom extremisterna är inbördes väldigt oense är frågan hur stor roll de egentligen kan spela.