IS har tagit på sig Nice-attacken
Publicerad 2016-07-16
Fyra personer har gripits efter lastbilsattacken i Nice. Terrorgruppen IS tagit på sig ansvaret.
Tre av personerna greps i en gryningsräd under lördagen – och ska tillhöra Mohamed Lahouaiej Bouhlels inre krets.
Ett antal svenskar som tros vara i Nice saknas fortfarande.
Tre personer uppges ha gripits i en räd i Nice vid 06-tiden i morse, enligt lokala Nice-Matin. De tre som greps under morgonräden ska ha haft kontakt med 31-årige gärningsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlels under dagen eller dagarna strax före dådet.
Barn i kritiskt tillstånd
Samtidigt uppger tv-kanalen BFMTV att ytterligare en person frihetsberövats under dagen, vilket skulle innebära att polisen tagit in totalt fem personer, inräknat 31-årigens ex-fru.
Fem barn ska fortfarande intensivvårdas på sjukhus i Nice, varav ett bedöms vara i kritiskt tillstånd.
Vid 07.30 inleddes tre nationella sorgedagar till följd av lastbilsattacken där 84 människor dödades på strandpromenaden i Nice. Det finns fortfarande inga konkreta misstankar om att 31-åringen ska ha haft någon medhjälpare till attacken.
Terrorgrupp tar på sig ansvar
Terrorgruppen Islamiska staten ha tagit på sig ansvaret för attacken i Nice. Det är propagandaorganet Amaq som uppger att lastbilsattacken utförts av en av terrorgruppens ”soldater”. Inga uppgifter som kommit fram kring 31-åringen har däremot tytt på att han varit radikaliserad eller ens hängiven muslim.
Mohamed Lahouaiej Bouhlels var tidigare dömd och känd av polisen men inte av Frankrikes underättelsetjänst. Därför menar terrorforskaren Hans Brun att det var otroligt svårt att stoppa honom i förtid.
Vad gör att han inte varit känd hos underrättelsetjänsten?
– Att han inte har förekommit i några sammanhang rörande våldsbejakande extremism. Det är hundratusentals människor som är kända i Frankrike för våldsbrott. Det är omöjligt att ha kontroll över alla, säger Hans Brun.
Han menar att fransk underrättelsetjänst håller hög klass med många års erfarenhet av olika former av terrorism och jihadism.
– Det måste finnas någon typ av misstanke som är klargjord. Man kan inte börja misstänka personer utan anledning. Det kan vara att han träffat personer som är kända för våldsbejakande extremism, att man laddat ner propaganda, eller har skrivit saker på olika internetforum, säger Hans Brun.
”Ingen fanatisk muslim”
En granne till 31-åringen beskriver honom inte som radikal.
– Han var ingen fanatisk muslim. Han drack alkohol, han jagade tjejer, han gick på nattklubbar. Han gick inte till moskén. Han var inte religiös över huvud taget, sa grannen Nassim tidigare.
Den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve har kommenterat 31-åringens märkliga bakgrund:
– Han verkar ha blivit radikaliserad väldigt snabbt, säger inrikesministern enligt AP.
Svenska UD uppger att det finns ett antal svenskar som inte har hörts av efter attacken i torsdags.
– Vi har fått runt 200 samtal från oroliga. De allra flesta har fått kontakt med sina anhöriga. Det finns ett antal svenskar som förmodas ha varit i Nice, men där man ännu inte fått kontakt med dem, säger Cecilia Gillberg, presskommunikatör på UD.