”Vi har nått ett vägskäl”
Publicerad 2016-07-09
DALLAS. Framför polishuset i Dallas växer högen av blommor.
Människor vill hedra offren och visa respekt för poliskåren.
– Skjutningarna här i Dallas kan leda till upplopp – eller fler vackra ord. Men jag hör inte rätt personer höja rösten, säger entreprenören Benoit Brookens till Aftonbladet.
Människor har strömmat till polishuset i Dallas hela dagen. För att hedra offren och visa sin respekt för poliskåren.
De kommer med kakor och kramar till polismännen. Och gråter tillsammans.
Två polisbilar parkerade framför entrén har överösts med blommor, kramdjur och kärleksfulla meddelanden.
– Tack för att ni finns! Jag är så glad över att ni finns, säger en kvinna vänd till de svartklädda poliserna och korsar händerna över bröstet.
Ville döda vita
Skytten, exmilitären Micah Johnson, var frustrerad över polisbrutalitet och rörelsen Black lives matter. Till polisens förhandlare sa han att det var därför han ville ”döda vita poliser”.
Den senaste veckan har USA skakats av ytterligare två skjutningar, där vita poliser skjutit ihjäl oskyldiga svarta män.
I en otäck direktsändning på Facebook kunde människor följa Diamond Reyonolds som pratade rakt in i kameran och berättade om polismannen som just skjutit hennes pojkvän Philando Castile med fyra skott.
Sände live på nätet
Andra filmerna som spreds på nätet visade hur poliser dödade Alton Sterling i Baton Rouge, när han låg värnlös och låst mot marken.
– Nu har vi kameror. Tidigare fanns inga kameror så polisbrutaliteten kunde pågå bakom stängda dörrar. Nu kan hela världen se vad som händer, säger Flavia Campbell, som besöker Dallas och hamnat mitt i den tragiska dödsskjutningen.
– Det är sorgligt att se hur svarta män och kvinnor, som jag, behandlas i det här landet.
Hennes pojkvän Benoit Brookens tror att den senaste veckans polisvåld ledde till dödsskjutningarna i Dallas.
– Vi har nått en tipping point, ett vägskäl, säger han.
– Skjutningarna här i Dallas kan leda till upplopp – eller fler vackra ord. Men just nu hör jag inte rätt personer tala.
”Ökad misstänksamhet”
Framför polishuset står aktivisten Yvette Gnalazeh, med dreadlocks och ett plakat som hyllar poliskåren. Hon är orolig för att skjutningarna späder på misstänksamheten mellan grupper.
– I går kväll efter skjutningen klev jag fram till en polisbil, parkerad i mitt kvarter och ville beklaga allt som hänt. Polisen inne i bilen stirrade på mig och körde i väg. Hon var livrädd för mig, säger Yvette Gnalazeh.
Dallas är en stad full av mångfald – med en stor svart befolkning. Och den är segregerad.
– Vi håller oss helst i vårt eget hörn av stan, säger Anders Delk, som basar över parkeringsplatsen mitt emot polishuset.