Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Olika bud om Palmyras återuppbyggnad – nya bilder visar förödelsen

Publicerad 2016-03-28

Trots förödelsen efter IS härjningar tror syriska myndigheter att Palmyra kan vara återuppbyggt på fem år.

Unescos Syrienexpert Annie Sartre-Fauriat har dock en annan uppfattning.

– Återuppbygga vad? Ett nytt tempel? Jag tror att det sannolikt finns andra prioriteringar i Syrien än att återuppbygga ruiner.

När Palmyra på söndagen återtogs av syriska regeringsstyrkor med ryskt flygunderstöd blev förödelsen uppenbar för de arkeologer som nu tagit sig till den forna oas- och handelstaden. Sedan IS tog världsarvsstaden i maj förra året har terrorgruppen raserat flera berömda byggnader och monument med hänvisning till att de är avtryck för avgudadyrkan. Plundrade antikviteter tros även ha sålts för stora summor pengar på svarta marknaden.

Ruinerna efter Beltemplet, byggt år 32 efter Kristus, ansågs vara bland de bäst bevarade i hela Palmyra, men efter att IS sprängt det i augusti och september förra året återstår bara delar av porten.

Även triumfbågen var tidigare en av stadens populäraste sevärdheter. Den byggdes medan Septimius Severus var romersk kejsare (193–211 e.Kr), som ett minne över romarnas seger över det persiska Parterriket då norra Mesopotamien återigen blev en romersk provins. Valvgången fungerade som en länk mellan Palmyras centrala och södra delar men förstördes även den av IS-jihadister i oktober förra året.

Kartlägger

Men trots att flera av stadens symboliskt viktigaste byggnader raserats säger Maamoun Abdulkarim, Syriens chef för historiska föremål, att cirka 80 procent av ruinerna fortfarande är i gott skick.

Han uppger att arbetet med återuppbyggandet kan börja inom ett år efter FN-organet Unescos godkännande.

– Mina expertkollegor kommer i dag till Palmyra. Jag har bett dem kartlägga stenarna och den gamla staden. De tar bilder av skadorna och dokumenterar allting, och sedan kan restaureringarna börja, säger Maamoun Abdulkarim till nyhetsbyrån AFP.

Han tror att Palmyra kan återuppbyggas på fem år.

– Vi har den kvalificerade personalen, kunskapen och forskningen, säger Maamoun Abdulkarim.

”Politiska och mediala skäl”

Annie Sartre-Fauriat, Syrienexpert på Unesco, är dock skeptisk till den tidsplanen.

– Alla är upphetsade över att Palmyra har ”befriats”, men vi bör inte glömma allt som har förstörts, säger hon.

Hon tvivlar exempelvis att det går att återställa det berömda Beltemplet.

– Vi kommer inte att återuppbygga någonting som har förvandlats till damm. Återuppbygga vad? Ett nytt tempel? Jag tror att det sannolikt finns andra prioriteringar i Syrien än att återuppbygga ruiner.

Enligt Sartre-Fauriat utsattes Palmyra för mycket förstörelse och plundring även när syriska regeringsstyrkor höll platsen mellan 2012 och 2015. Hon säger att hon inte känner sig trygg "så länge som syriska armén är där" och har en krass syn på återtagandet av Palmyra.

– Det var en operation av politiska och mediala skäl avsedd att ge poänger hos den allmänna opinionen för Bashar al-Assads regim.

Följ ämnen i artikeln