Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

LÖNEKRIGET

Publicerad 2011-12-07

Arbetsgivare och fack inte överens – nu tar metallbasen fajten

”PAYBACK TIME” Metallbasen Stefan Löfven stålsätter sig för tuffa förhandlingar. OBS! BILDEN ÄR ETT MONTAGE!

Kriget om din lön trappas upp – nu lurar strejk, blockader och lock-out bakom hörnet.

Trots flera försök har fack och arbetsgivare inom industrin inte lyckats komma överens.

– Det är paybacktime, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

I avtalsrörelsen ska nya löner för nästan alla löntagare förhandlas fram mellan fack och arbetsgivare. Men trots att den nyss startade är det redan fullt krig.

Eftersom Sverige är litet och exportberoende brukar industrisektorn teckna avtal först. Och det blir norm för alla andra.

När LO- och tjänstemannafacken inom industrin nu brakar samman med sina motparter är det i första hand en halv miljon människors lön som står på spel. Men indirekt berörs alltså samtliga löntagare.

Facken sa nej

Den 30 november gick de gamla avtalen mellan parterna ut och i dag – en vecka senare – finns ännu inget nytt i sikte. Flera beskriver läget som ”mycket allvarligt”.

Eftersom parterna själva inte lyckats komma överens kopplades medlare in för att lösa knutarna. Deras bud: ett 13 månader långt avtal med 2,6 procents löneökning i månaden för de anställda. Arbetsgivarna sade ja – facken nej.

”Har varit väldigt lågt”

Den stora skiljefrågan är synen på den ekonomiska utvecklingen. I facken var många besvikna på de förra avtalen som slöts 2010, i efterdyningarna av finanskrisen. Dessutom slöt IF Metall ett ”krisavtal” 2009 där man gick med på att de anställda gick ner i arbetstid.

– Löneökningarna har varit väldigt låga. Nu, när läget är bättre, måste vi upp till vanliga nivåer. Det är paybacktime, säger Stefan Löfven, ordförande i IF Metall.

Enligt honom är läget inte så allvarligt som arbetsgivarna påstår.

– Alla vet att det råder stora frågetecken kring utvecklingen i Europa. Men det är ingen som säger att vi är på väg in i en djup ekonomisk kris.

Anders Weihe, förhandlingschef hos arbetsgivarna Teknikföretagen, har en helt annan uppfattning:

– Det är självklart att eurokrisen slår hårt mot efterfrågan på våra varor. Mer än hälften av vår BNP hänger samman med export.

Kan slås ut

För höga löneökningar kan enligt Weihe leda till att svenska företag slås ut.

Facken i industrin krävde 3,7 procent, vilket i snitt skulle ge 910 kronor mer i månaden.

Under den vecka som gått sedan avtalet löpte ut har alltså fack och arbetsgivare enligt reglerna träffats tillsammans med oberoende medlare – utan att något avtal nåtts.

Från och med i dag ökar chanserna att någon av dem blåser till strid: strejk, blockader eller lock-out. Ingen av parterna uteslöt det i går kväll.