Bitmärke avslöjar gladiatorgrav
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-07
Här vilar en äkta gladiator.
Världens bäst bevarade gravplats för gladiatorer har upptäckts i England.
Bitmärkena avslöjar slagskämparnas tuffa motståndare – som tigrar och björnar.
Brittiska arkeologer tror att det handlar om världens bäst bevarade gravplats för gladiatorer som upptäckts i York, norra England. Forskarna har grävt upp 80 skelett som daterats till perioden mellan år 0 och år 400. Alla hade skador som kan ha kommit från kamper på en romersk amfiteater.
Bitna av rovdjur
Men det viktigaste tecknet på att det verkligen handlar om gladiatorer är bitmärken.
– Ett av de mest betydelsefulla bevisen är ett stort bitmärke från ett rovdjur, troligen gjort av ett lejon, tiger eller en björn, säger arkeologen Kurt Hunter-Mann som leder utgrävningarna.
De romerska gladiatorerna möttes i kamper mot varandra eller mot vilda djur som underhållning på de romerska arenorna, och det är i ett sådant sammanhang skadan måste ha uppkommit. Även djur som exempelvis elefanter, krokodiler och tränade hundar kunde släppas ut på arenorna.
Kraftkarlar med en starkare arm
Skeletten kom från män som var över medellängd och kraftigt byggda – de flesta hade blivit halshuggna. Männen hade blivit begravda med respekt, vilket tros utesluta att de var brottslingar. Många av männen hade varit starkare i den ena armen, vilket tyder på att de ofta hanterat vapen som svärd, spjut och treuddar sedan lång tid.
– Armens asymetri tyder på att de troligen började att träna med vapen redan i tonåren, säger Kurt Hunter-Mann.
Forskare har tidigare hittat lämningar från romerska amfiteatrar runt England, men man har ännu inte funnit bevis på att det funnits en gladiatorarena i Yorktrakten
Arkeologerna påpekar att det skulle vara osannolikt att någon blev attackerad av en tiger på väg hem från puben i York för 2 000 år sedan.
Här hittades