Så ser situationen ut i Venezuela
Uppdaterad 2019-01-27 | Publicerad 2019-01-25
Venezuelas ekonomi har körts i botten och miljoner människor har flytt. Landet har på kort tid gått från att vara en av regionens rikaste länder till att bli ett av de fattigaste.
Här är en kort bakgrund till situationen i det latinamerikanska landet just nu.
Vad har lett till den politiska kris som Venezuela befinner sig i?
– Den ekonomiska situationen är så pass allvarlig att folket inte orkar längre. Det har gått flera år och man trodde att man hade nått botten, men det fortsätter att försämras, säger Edmé Dominguez, freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet.
– Hugo Chávez, tidigare president i Venezuela, var en populistisk ledare men en ganska populär president som stödde flera reformer och som försökte hjälpa de fattiga. Under hans tid blev det så pass stora förändringar att han behöll stort stöd bland befolkningen, speciellt lägre medelklass och arbetarklass. Men redan under hans tid fanns det omfattande korruption, men det visste vi inte så mycket om då.
– Maduro har inte samma prestige och uppenbart ingen kapacitet att sköta ekonomin, plus att de ekonomiska reformerna som behövdes för att minska korruptionen och effektivisera produktionen av olja inte genomfördes. Oljeindustrin har i stället körts i botten.
Vad har det fått för konsekvenser?
– För att överleva har Venezuela skuldsatt sig mer gentemot Kina och Ryssland. Människor, främst de fattiga, har svårt att överleva. Landet upplevs vara i ett krig även fast det inte är något krig. Kriminaliteten har ökat enormt och Venezuela är en av världens farligaste länder och man ser inget hopp.
– Krisen har gjort att migrationen från Venezuela till andra länder i Latinamerika har ökat enormt mycket, speciellt de sista två åren. Migrationen är en anledning till att andra regeringar i Latinamerika reagerar mot Maduro, eftersom han vägrat erkänna den krissituation om finns, säger Edmé Dominguez.
Varför har oppositionspolitikern Juan Guaidó utropat sig till tillfällig president just nu?
– Det här var hans enda möjlighet att utmana Maduro. Nationalförsamlingen som domineras av oppositionen har varit splittrad hittills, men nu tar man möjligheten att göra detta. Det är viktigt att göra det nu eftersom situationen är så pass spänd med internationell press från alla möjliga håll i Latinamerika, men även från USA. Det var en sorts "window of opportunity".
Varför får Juan Guaidó så starkt stöd internationellt?
– Det hade kunnat vara vem som helst som hade tagit samma position. Den position han har i nationalförsamlingen gör honom legitim. Han representerar det stora missnöjet, men problemet är att han fortfarande inte är så stor bland armén som stödjer Maduro. Men det finns grupper inom armén och lojala stödgrupper som reagerat mot Maduro på grund av den ekonomiska situationen. Jag tror att det är början på slutet, men vi vet inte när det kommer att ta slut.
– Guaidó representerar någon sorts enad opposition, men försvinner han så blir det svårt.
Vilket stöd har Maduro i Venezuela? Och hur kommer han att agera?
– Maduro har fortfarande stöd, framför allt från armén, men det stödet tror jag håller på att krackelera. Det kan ta tid, men det kommer att ske på grund av den ekominska situationen som råder. Det är den viktigaste faktorn.
– Maduro kommer försöka försäkra sig om fortsatt stöd och göra eftergifter till armén. Han kan försöka neutralisera Gauidó, men det skulle vara riskabelt att få honom att försvinna.
Hur är den ekonomiska situationen i Venezuela?
– Den situation som är just nu är ohållbar på grund av den internationella isoleringen. Om USA:s president implementerar ekonomiska sanktioner när det gäller att inte köpa olja från Venezuela blir det nog droppen. Den största exportmarknaden är fortfarande USA, säger Dominguez.