”Du behöver inte vara kille för att flyga helikopter”
Publicerad 2013-11-09
Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomasgård i stor intervju
Tempot är högt, bekräftelsebehovet enormt och viljan till förändring glasklar.
När rättviseförmedlaren Lina Thomsgård tar plats i Svenska Hjältars jury har hon ett mål: att krångla till saker och ting.
– Magkänslan är den tydligaste kraften som ser till att vi gör det vi är vana vid, det som är bekvämt. Jag tror på att ge fan i magkänslan, säger hon.
Den här intervjun kommer att handla om bekräftelsebehov, om rädslan för att be om hjälp och om varför Lina Thomsgård är med i Svenska Hjältars jury.
Men först ska vi klara av lite hårda fakta:
76 procent av alla som kommer till tals i nyhetsmedia världen över är män.
80 procent av alla experter som uttalar sig i media är män.
För Lina Thomsgård är det inte vilken statistik som helst – det är siffror som ger en skev bild av hur världen och Sverige ser ut.
– När vi ska gå till vallokalerna nästa år kan vi inte basera vår bild av samhället på hur det skildras i media. Det är ett GIGANTISKT demokratiproblem, slår hon fast när vi träffas på ett fik på Birger Jarlsgatan, ett stenkast från Stureplan i centrala Stockholm.
Missionen – att förändra
Två våningar upp, i ett kontor på rivningskontrakt, finns Rättviseförmedlingen– organisationen som Lina Thomsgård startade en söndagsmorgon för tre och ett halvt år sedan.
Organisationen vars mission är att ändra de där siffrorna.
Rättviseförmedlingen hjälper företag, organisationer och arrangörer att hitta människor från underrepresenterade grupper – kvinnor till ett seminarium på försvarshögskolan, en börsexpert till Tv4:s morgonsoffa som inte är vit, man och medelklass.
Förmedlingen är gratis och efterlysningarna skickas ut via Facebook och Twitter – och tar hjälp av tusentals människors kontaktnät för att hitta alternativa namn.
– Vi har hjälpt barnprogram att hitta helikopterpiloter som inte är killar, för att barnen som sitter framför TV:n ska förstå att du behöver inte vara kille för att flyga helikopter, att du inte behöver vara tjej för att vara undersköterska. Rättviseförmedlingen är ett sätt att ge människor fler möjligheter – inte färre.
Idag har Rättviseförmedlingen vuxit. Rejält. 50 000 människor är kopplade till organisationen.
– Vad jag gjorde var att starta en Facebook-sida. Resten har gjorts av tusentals rättviseförmedlare, säger Lina Thomsgård.
Men mängder av engagerade människor till trots - att organisationen har vuxit till en röst att räkna med i den offentliga debatten är knappast resultatet av en frustrerad amatörs ansträngningar.
Lina Thomsgård är PR ut i fingerspetsarna.
Mina drivkrafter – samma som mina svagheter
I flera år arbetade hon som PR-manager på musikbolaget EMI, hon har varit nordisk PR-chef för den nu insomnade musiksidan MySpace och driver den egna firman FRAU, som sköter popdrottningen Robyns presskontakter.
– Jag får ofta frågan om vilka som är mina drivkrafter. Jag tror att de är precis samma sak som mina svagheter, mina demoner och mina rädslor. Att det är 50 000 personer och inte 20 stycken som engagerar sig i Rättviseförmedlingen handlar ju om samma sak som att jag ställer upp på sådana här intervjuer trots att det är jätteläskigt: jag har ett enormt bekräftelsebehov. Och väldigt svårt att nöja mig.
Första halvåret jobbade Lina Thomsgård ideellt mer eller mindre dygnet runt med Rättviseförmedlingen – och skulle förmodligen gått in i väggen om hon inte fått hjälp.
– Jag nådde en punkt där det inte gick länge. Sofia, som i dag är VD hos oss, tvingade till sig en frukost med mig. Hon kom dit med penna och papper och sa "du behöver hjälp, vad kan jag göra?" Jag svarade att allt gick jättebra - trots att jag inte hade sovit på veckor.
Mötet slutade med att Lina fick skriva en lista på fem saker som hon behövde hjälp med - och att hon successivt började lämna ifrån sig ansvar.
– Jag lärde mig att jag har ett existensberättigande trots att jag inte gör allt själv. Nu har vi anställda, vissa bitar har jag inte ens koll på. Det är otroligt skönt.
Men att be om hjälp är fortfarande svårt.
– Varje gång jag ska be om hjälp skriker min magkänsla "Neeeej!!". Men man får göra det ändå. Magkänslan är den tydligaste kraften som ser till att vi gör det vi är vana vid, det som är bekvämt. Jag tror på att ge fan i magkänslan. Men det är en utmaning. Det är mycket lättare att fixa saker själv.
Arbetet med Svenska Hjältars jury beskriver Lina Thomsgård som både viktigt och kul.
– Ta fenomenet hjältar, där är vi skolade att koppla ihop begreppet med muskler och eldsvådor och att springa snabbt. Men det finns andra sätt att vara hjälte på. Det vill jag få in i juryn. Jag vill krångla till det här med normer och stereotyper.
Har du lyckats?
– Inte så mycket som jag hade velat, såklart.
Lina Thomsgård tystnar och ler.
– Nästa år vill jag nog vara ensam i juryn.