Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Då kommer värmen tillbaka

Publicerad 2014-05-02

Valborgsvädret kom som en kalldusch med snö, blåst och låga temperaturer. Men härda ut, värmen är på väg tillbaka.

– Det drar åt det varmare hållet, säger Martin Hedberg, meteorolog på vädersajten Klart.se.

Sista helgen i april var ovanligt varm, med sommartemperaturer på flera håll i landet. Många trodde nog att det fina vädret var här för att stanna. Men tji fick vi, för plötsligt slog vädret om och under Valborg och första maj sågs både snöflingor och mörka regnmoln i stora delar av landet.

Varmare nästa helg

–  Det var ett markant skifte som inträffade. Just nu har vi lite lågtrycksbetonat väder öster om oss och det gör att kall luft rasar över oss, säger Martin Hedberg.

Men det finns hopp om att det vackra vädret snart ska komma tillbaka. Om drygt en vecka förväntas det bli varmare igen. Enligt Klart.se kan det bli uppemot tjugo grader i Svealand nästa helg. Även Götaland kan få höga temperaturer, mellan femton och tjugo grader.

– Den här sortens väder kommer hålla i sig ungefär en vecka, men sedan blir det lite varmare. Det ligger så pass långt fram i tiden så prognoserna är osäkra, men det finns tendenser att det drar åt det varmare hållet, säger Martin Hedberg.

Inte förvånad över snön

Första maj är en högtid som ofta förknippas med vår och solsken, men enligt Martin Hedberg är det inte helt ovanligt med låga temperaturer. Och han blev inte förvånad över att det till och med var så kallt att det snöade i år.

– Jag minns att det har snöat på Valborg även tidigare år, det är inte så konstigt. Det ser väldigt olika ut från år till år.