Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Reinfeldt om tårtattacken

Publicerad 2013-11-07

Tårtattacken mot SD-ledaren Jimmie Åkesson har väckt avsky.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är dådet en allvarlig kränkning.

– Det är helt fel sätt att närma sig en meningsmotståndare, säger han.

I tisdags kväll attackerades SD-ledaren Jimmie Åkesson under en boksignering på Nytorget på Södermalm i Stockholm. En 60-årig kvinna kastade en tårta i ansiktet på honom innan polisen hann ingripa. Många politiker har reagerat med avsky på attacken. En av dem är statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som menar att det handlar om en allvarlig kränkning.

– Det är helt fel sätt att närma sig en meningsmotståndare. Det svenska politiska klimatet präglas, mer än varthelst jag har varit i övrigt i världen, av öppenhet och närhet mellan politiska ledare och vanligt folk. Sådant här riskerar att få det att handla mer om rädsla och slutenhet. Det vore en stor förlust för svensk samhällsutveckling, säger han.

Extra utsatt

Den senaste tiden har flera attacker mot politiska företrädare runt om i Sverige uppmärksammats. Statsministern menar att det svenska samhället är extra utsatt.

– Eftersom vi är ett väldigt öppet samhälle så är vi mer utsatta för vad man kan göra inom ramen för den öppenheten. Men jag slår vakt om denna öppenhet. Det är viktigt att var och en drar slutsatser att om de tycker om det öppna samhället så bör de också vara en del i att förverkliga det. I den delen är detta en allvarlig kränkning som leder oss på fel väg.

Men han slår också fast att attacken redan i dag kan bestraffas hårdare eftersom den riktades mot en folkvald.

– Det bör också påpekas att vi i lagstiftning slagit fast att angrepp av olika slag som görs mot folkvalda och förtroendevalda kan ses som försvårande i straffmätning om det leder till lagföring, säger Reinfeldt.

SD dock kritiska

Under dagens frågestund med statsministern i riksdagen så kom frågan om våldet mot politiker upp. Det var SD:s gruppledare Björn Söder som ville ha svar av Reinfeldt.

– Jag ville ha svar på vilka signaler statsministern tror att han sänder ut när han befinner sig så passiv som han gör i det här skedet när det politiska våldet har eskalerat, säger han.

Han var inte nöjd med svaret han fick.

– Jag fick ett typiskt Reinfeldt-svar, alltså det var ingen svar på min fråga. Jag förväntade mig så klart att han tar avstånd från våldet. Det gör alla personer med självbevarelsedrift. Men han svarade inte på frågan om vilka signalvärdet det sänder ut när han uppträder så passivt, säger Söder.